Circa o sută de persoane protestează la Abrud, cerând revocarea ordinului de detaşare a lui Csibi
Aproximativ o sută de persoane protestează, luni, în faţa statuii lui Avram Iancu, la Abrud, faţă de gestul lui Csibi Barna, care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu, şi cer revocarea ordinului prin care acesta a fost detaşat la Abrud, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Protestatarii, localnici şi membri ai unor organizaţii patriotice, s-au adunat în faţa statuii lui Avram Iancu din Abrud şi poartă steaguri şi fulare tricolore, dar şi fotografii ale eroului naţional Avram Iancu.
Oamenii cântă melodii patriotice şi spun că acţiunea lor este un protest faţă de "gestul antinaţional" al lui Csibi Barna, dar şi faţă de decizia luată de conducerea ANAF de detaşare a acestuia la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.
Alături de protestatari se află şi consilierii locali şi primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, dar şi consilieri sau edili din mai multe localităţi din Munţii Apuseni.
La finalul acţiunii, protestatarii urmează să dea citire unei scrisori deschise prin care vor cere revocarea ordinului ANAF prin care Csibi Barna, tânărul care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu, a fost detaşat la Abrud.
Csibi Barna, care a fost detaşat de la Direcţia Finanţelor Publice Harghita la Administraţia Finanţelor Publice Abrud printr-un ordin al şefului ANAF, Sorin Blejnar, a ajuns, luni dimineaţă, în jurul orei 09.30, la sediul DGFP Alba din municipiul Alba Iulia, unde a discutat cu directorul executiv al instituţiei.
La ieşirea din biroul directorului DGFP Alba, Csibi Barna a anunţat că a hotărât să îşi ia concediu de odihnă şi că nu va merge la noul loc de muncă.
Directotul DGFP Alba a spus că cererea lui Csibi Barna a fost acceptată şi conducerea instituţiei urmează să discute cu reprezentanţii ANAF situaţia angajaului.
Tot luni dimineaţă, aproximativ 20 de locuitori din Abrud s-au adunat în faţa sediului Administraţiei Finanţelor Publice, nemulţumiţi de decizia de transferare a lui Csibi Barna în oraşul lor.
Csibi Barna a declarat, luni, că intenţionează să depună o contestaţie la decizia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de a-l transfera la Administraţia Finanţelor Publice Abrud.
"Se pare că s-a făcut o legătură nu tocmai profesională între actul meu de liberă exprimare făcut în timpul meu liber şi această detaşare", a spus Csibi Barna, care a mers, luni dimineaţă, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba.
El a adăugat că aşteaptă decizia Comisiei de Disciplină, precizând că "detaşarea nu este o măsură disciplinară".
Întrebat dacă ar repeta gestul prin care l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, Csibi Barna a răspuns afirmativ, menţionând că "toată lumea are dreptul la liberă exprimare în România".
La rândul său, directorul DGFP Alba Marius Zinca, a declarat că a avut o discuţie cu Csibi Barna şi că împreună au stabilit că pentru moment concediul de odihnă este cea mai bună soluţie, deoarece în Abrud au existat acţiuni care ar putea degenera.
"Noi sperăm ca preşedintele ANAF să ne acorde sprijin pentru detaşarea lui la Alba Iulia. Aici este nevoie mai mare de personal", a spus Zinca.
El a mai spus că speră ca prin transferarea lui Csibi Barna la Alba Iulia să fie evitate problemele care ar putea apărea la Abrud.
"Deocamdată el este colegul nostru şi noi trebuie să ne comportăm cu el ca atare", a mai spus Zinca.
Csibi Barna, funcţionar public la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita, a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din municipiu istoria evenimetelor din 1848-1849.
El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a "spânzurat".
Ulterior, Csibi Barna a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar Avram Iancu.
De asemenea, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, declara că "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".
La rândul său, Csibi Barna declara, vineri, corespondentului MEDIAFAX că "ordinul este legal" şi că îl va respecta.
Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.
Csibi Barna va fi, totodată, cercetat şi de către Comsia de Disciplină pentru gestul său.
Duminică, administraţia locală din Abrud (Alba) a transmis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă în care solicită revocarea ordinului prin care Csibi Barna a fost detaşat la Administraţia Finanţelor Publice Abrud, precum şi demiterea persoanei care a propus o astfel de măsură, respectiv şeful ANAF, Sorin Blejnar.
Primarul din Abrud, Tiberiu Raţiu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că în ultimele zile, după ce s-a decis ca Csibi Barna să fie detaşat la Abrud, "s-au inflamat spiritele pe plan local" şi mai mulţi cetăţeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această decizie.
Primarul a adăugat că a convocat, la solicitarea locuitorilor din oraş, o şedinţă informală de urgenţă a Consiliului Local la care au luat parte consilieri locali, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale, precum şi zeci de locuitori din Abrud, Roşia Montană, Bucium şi Ciuruleasa.
În paralel, reprezentanţii mai multor organizaţii din Abrud au anunţat, duminică seară, că au început o campanie de strângere de semnături prin care doresc ca Csibi Barna să fie declarat "persona non grata" în Abrud.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO