Muncitorii care s-au ocupat de operaţiune au lucrat aproape trei ore pentru a muta statuia ecvestră a Sf. Gheorghe şi care cântăreşte cinci tone înapoi în piaţa care îi poartă numele, pe întreaga durată a operaţiunii circulaţia tramvaielor fiind oprită în zona centrală a Timişoarei.
Statuia Sf. Gheorghe a fost luată din piaţa cu acelaşi nume şi mutată circa 20 de metri, peste liniile de tramvai, în noiembrie 2013, când au început lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara.
Vineri, în jurul orei 18, când a început operaţiunea de mutare a statuii, tramvaiele RATT au fost suspendate sau deviate, regia punând la dispoziţia călătorilor mai multe autobuze. Iniţial, timpul estimat pentru mutarea statuii a fost de două ore, însă muncitorii au fost nevoiţi să taie sau să desfacă mai multe cabluri care încurcau operaţiunea.
Statuia Sf. Gheorghe a fost mutată, în final, cu ajutorul unei macarale, care a ridicat-o la aproximativ 30 de metri, pentru a o repune ulterior pe locul stabilit din piaţă, lângă vestigiile recent descoperite şi conservate ale Bisericii Iezuite şi ale Moscheii Sultanului Biruitor, care datează din secolul XVI. Lucrările de reabilitare din Piaţa Sf. Gheorghe sunt estimate să mai dureze câteva săptămâni.
Statuia ecvestră a Sf. Gheorghe în lupta cu balaurul comemorează evenimentele din Decembrie 1989. Monumentul din bronz, ce cântăreşte aproximativ cinci tone, cu tot cu soclu, a fost creat de artistul Silvia Radu şi arhitectul Mihai Botescu şi a fost dezvelit în anul 1996. Pe piedestalul realizat de Ştefan Călărăşanu sunt trecute numele unor copii-martiri ai Revoluţiei din 1989.