Circulaţia trenurilor în Gara de Nord a fost reluată

Circulaţia trenurilor în Gara de Nord din Bucureşti a fost reluată, primele trenuri care vor pleca spre destinaţie, potrivit anunţului făcut, vor fi rapidul de Constanţa şi trenul Intercity pentru Galaţi.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Circulaţia trenurilor în Gara de Nord a fost reluată

Circulaţia trenurilor în Gara de Nord a fost reluată

Traficul feroviar a fost întrerupt începând cu ora 7:00, în cadrul unei acţiuni voluntare, neorganizate, de protest din cauza nemulţumirilor salariale.

Sute de oameni au aşteptat în gară ca trenurile, care nu au fost declarate anulate, ci doar întârziate, să plece spre destinaţie.

Trenurile care urmau să plece din Gara de Nord din Capitală, vineri, după ora 7:00, de la care feroviarii ameninţaseră că se va recurge la oprirea voluntară a lucrului, au rămas la peroane, iar casele de bilete au fost închise, protestul fiind generat de revendicări salariale.

Primii pasageri afectaţi de decizia sindicatelor au fost cei care urmau să plece spre Galaţi, însă au fost coborâţi din tren înainte cu câteva minute de plecare. Alte nouă trenuri erau programate să plece în următoarea oră, peroanele fiind foarte aglomerate.

Circulaţia feroviară în Gara Focşani a fost reluată vineri, la ora 9.45, când în staţie sosiseră deja trei trenuri. La Focşani, traficul feroviar a fost întrerupt începând cu ora 7.00, zeci de călători aşteptând în gară.

Şapte trenuri de persoane şi trei garnituri de marfă sunt oprite în staţiile CFR din judeţul Hunedoara, de la ora 7.00, din cauza protestului salariaţilor CFR, iar trenul internaţional Bucureşti-Budapesta, care a staţionat în Gara Simeria, a plecat la ora 10.05.

Niciun sindicat din cadrul staţiei CFR Arad nu a declanşat greva, lideri de sindicat declarând că din punctul lor de vedere nu s-au parcurs etapele legale pentru oprirea actrivităţii, astfel că trenurile pleacă din această staţie conform programului normal.

Un număr de 65 de trenuri de călători şi marfă au fost oprite pe raza regionalei CFR Craiova, mai mulţi pasageri ai unor trenuri blocate preferând să plece cu microbuzele transportatorilor privaţi.

Circulaţia trenurilor pe raza Regionalei CFR Constanţa a fost întreruptă vineri, de la ora 07.00, în timp ce în Gara Buzău activitatea se desfăşura vineri dimineaţă în mod normal, angajaţii CFR spunând că nu le-a transmis nimeni să intre în grevă, drept pentru care lucrurile decurg ca într-o zi obişnuită.

Şase garnituri feroviare erau blocate, vineri dimineaţă la ora 8.00, în gările din judeţul Prahova, printre acestea fiind cinci trenuri de transport persoane care circulau pe ruta Bucureşti - Braşov sau retur, în timp ce între Ploieşti şi Buzău traficul feroviar se desfãşura normal. Trenurile care aveau plecarea din gara Baia Mare, după ora 7.00, au rămas la peroane, fiind anulate trenurile personal spre Jibou şi Satu Mare.

Un număr de 25 de trenuri de călători nu au circulat vineri dimineaţa pe raza Regionalei CFR Cluj, sute de călători aşteptând în trenuri sau în gări, iar în Moldova 22 de trenuri au rămas în gări sau au oprit în cele mai apropiate staţii. Şi în Gara Craiova mai multe trenuri de călători au rămas oprite începând cu ora 7.00, conducerea Regionalei CFR refuzând să dea detalii cu privire la protestul salariaţilor.

Două trenuri de persoane care trebuiau să plece, vineri dimineaţă, de la Târgu Jiu spre Petroşani şi Rovinari au rămas în gară, o parte din salariaţii CFR de la Târgu Jiu întrerupând lucrul începând cu ora 7.00, în timp ce alţi angajaţi şi-au manifestat disponibilitatea de a lucra.

Toate trenurile care urmau să ajungă sau să plece din staţiile din regionala CFR Timişoara au fost oprite, vineri dimineaţa, circulaţia fiind reluată la ora 10.00. Regionala CFR Timişoara cuprinde judeţele Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi Mehedinţi.

Mai multe trenuri au rămas oprite, vineri dimineaţă, în principalele staţii CFR din judeţul Vaslui, călătorii care urmau să plece şi cumpăraseră bilete reuşind să recupereze banii plătiţi, situaţia fiind aceeaşi şi în judeţul Suceava, în timp ce la Botoşani trenurile au circulat normal. Greva angajaţilor CFR nu a afectat circulaţia trenurilor din Gara Bistriţa-Nord, călătorii plecând la timp din staţii.

Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a declarat că întreruperea activităţii în CFR de către sindicalişti este o acţiune ilegală şi a anunţat că persoanele care nu şi-au putut efectua călătoriile vor primi înapoi costul biletelor, prejudiciul urmând să fie recuperat de la cei responsabili

El i-a avertizat pe liderii sindicali că răspunderea le revine.

Orban le-a transmis şefilor de regionale să le spună angajaţilor să reia lucrul, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni.

El a subliniat că îşi menţine disponiblitatea de dialog cu sindicatele, dar a avertizat ca acestea să nu şi imagineze că va trece cu vederea ceea ce s-a întâmplat.

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial CFR, Ion Molea, a respins, vineri, la Antena 3, acuzaţiile conform cărora acţiunea sindicaliştilor de oprire lucrului este ilegală. Molea a spus că este vorba despre o întrerupere de activitate voluntară, "a omului nemulţumit de modul în care este plătit".

Preşedintele Federaţiei Transportatorilor Feroviar, Victor Filip, a declarat, vineri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că nu se ştie cât va dura oprirea voluntară a circulaţiei trenurilor şi că toţi liderii sindicali aşteaptă să fie chemaţi la Ministerul Transporturilor, pentru continuarea negocierilor.
Filip a adăugat că nu se poate şti când va fi reluată activitatea pentru că "oamenii sunt destul de nemulţumiţi în toată ţara".

Potrivit liderilor sindicali, motivul nemulţumirii lor îl constituie dezacordul dintre părţile semnatare ale contractelor colective de muncă privind creşterea etapizată a salariilor, ca urmare a adoptării în şedinţa de Guvern de miercuri a "Memorandumului privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizaţi", limitate la o medie de opt la sută faţă de anul 2007.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale naţionale din transportul feroviar au spus că în ianuarie au început negocierile privind salariile angajaţilor din domeniu. Salarizarea convenită prin Contractele Colective de Muncă la nivelul unităţilor feroviare are valabilitate până la 31 ianuarie 2008, având un nivel minimal de 450 lei.

În cadrul negocierilor, reprezentanţii sindicaliştilor au fost de acord cu oferta administraţiilor feroviare de creştere a salariului minim, de la 1 ianuarie, la 500 de de lei şi de la 1 mai la 570 de lei, cu încheierea unui act adiţional la contractele colective de muncă valabil până la 31 decembrie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici