Luni dimineaţă, Prutul măsura în apropierea localităţii Oancea 645 de centimetri, cu doar trei centimetri mai puţin faţă de nivelul maxim istoric consemnat vineri şi cu 45 de centimetri peste cota de pericol.
"La ora 10 dimineaţa nivelul era staţionar de 22 de ore. Monitorizăm în continuare digul ridicat din saci de pământ la marginea DN 26 şi menţinem restricţiile de viteză", a declarat, luni, generalul Viorel Zaharia, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Între Folteşti şi Oancea pot circula doar autoturismele şi microbuzele, cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri la oră pe cei 400 de metri, cât măsoară digul. Maşinile cu o greutate mai mare de 3,5 tone care vor să tranziteze regiunea trebuie să facă un ocol de 20 de kilometri, prin oraşul Târgu Bujor.
Vineri seară, apele râului Prut au atins la Oancea un nou record, de 648 de centimetri, depăşind cu 48 de centimetri cota de pericol şi cu 26 de centimetri cota maximă istorică înregistrată în urmă cu doi ani.
Până în prezent, aproximativ 500 de hectare de păşune şi zece grădini au fost afectate ape, dar locuinţele din localităţile gălăţene de pe malul Prutului nu sunt în pericol.