Circulaţie închisă pe mai multe străzi la Buzău, unde au loc funeraliile IPS Epifanie Norocel. Aproape două mii de credincioşi, dar şi peste şapte sute de preoţi, la înmormântare

Aproximativ două mii de credincioşi, dar şi peste şapte sute de preoţi, monahi, înalţi prelaţi din toată ţara, precum şi politicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Buzău şi Vrancea, au participat, joi, la înmormântarea Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, IPS Epifanie Norocel.

Urmărește
463 afișări
Imaginea articolului Circulaţie închisă pe mai multe străzi la Buzău, unde au loc funeraliile IPS Epifanie Norocel. Aproape două mii de credincioşi, dar şi peste şapte sute de preoţi, la înmormântare

Circulaţie închisă pe mai multe străzi la Buzău, unde au loc funeraliile IPS Epifanie Norocel

Aproximativ două mii de credincioşi s-au aflat la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, unde Patriarhul Daniel, împreună cu 20 de preoţi, au oficiat slujba de înmormântare a IPS Epifanie Norocel.

De asemenea, alte aproape o mie de persoane, majoritatea preoţi, monahi şi înalţi prelaţi din toată ţara, au venit la catedrala din centrul Buzăului.

La funeralii au participat şi circa o sută de oficialităţi din judeţele Buzău şi Vrancea, între care primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, prefecţii celor două judeţe, viceprimari, preşedinţii de Consilii Judeţene din Vrancea şi Buză, Marian Oprişan şi Cristi Bîgiu.

Arhipiescopul Buzăului şi Vrancei a fost duhovnicul preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care a spus că regretă foarte mult decesul înaltului prelat.

"Nu pot să vă spun ce am simţit când am auzit că Preasfinţitul a plecat la cele sfinte. E o mare tristeţe pentru mine. Regret foarte mult. Din cer de unde ne priveşte sunt convins că împreună vom reuşi să finalizăm tot ce am început ca operă, mă refer la catedrala din Focşani şi la celelalte biserici care trebuie finalizate", a declarat Oprişan.

Totodată, la funeralii a participat şi parlamentarul Gigi Becali.

"În 14 decembrie IPS Epifanie m-a chemat la ziua lui, dar nu am putut ajunge că a trebuit să îmi iau în primire mandatul de parlamentar. După aceea m-a tot căutat să ne întâlnim şi pe 6, înainte să moară, mi-a dat un telefon să ne întîlnim la o mănăstire din Vrancea", a declarat Gigi Becali.

Slujba de înmormântare oficiată de Patriarhul Daniel a fost urmată de discursuri despre viaţa Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, susţinute de înalţi ierarhi.

"Înzestrat cu un veritabil simţ pracrtic, preasfinţitul Epifanie Norocel s-a preocupat de îngrijirea a numeroase biserici şi de construirea unui impresionant număr de biserici în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. A fost un mare susţinător al construirii Catedralei mânturii neamului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei fiind printre primele trei eparhii din ţară, după Bucureşti şi Sibiu, în ce priveşte colecta pentru construirea acestei catedrale", a spus Preafericitul Daniel, în discursul său susţinut după slujba de înmormântare.

După susţinerea discursurilor, sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie Norocel a fost scos din Catedrală şi purtat pe umeri într-un ocol al lăcaşului de cult, care este ctitoria de suflet a înaltului ierarh.

Ulterior, arhiepiscopul a fost înmormântat în cripta lăcaşului de cult.

Circulaţia a fost închisă pe mai multe străzi din municipiul Buzău, pentru organizarea funeraliilor Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, IPS Epifanie Norocel, care au început la ora 11.00. Restricţiile de circulaţie se vor menţine până în jurul orei 16.00.

Accesul în catedrală a fost permis doar preoţilor şi oficialităţilor locale invitate, în timp ce credincioşii au putut urmări slujba de înmormântare pe un ecran uriaş amenajat în curtea lăcaşului de cult.

La un moment dat, unui bărbat de 60 de ani aflat în curtea catedralei din Buzău i s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenţia echipajului Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care l-a transportat la spital.

De asemenea, sute de poliţişti, jandarmi şi pompieri au fost mobilizaţi în zona Catedralei Arhiepiscopale pentru ca înmormântarea înaltului prelat să nu fie perturbată de incidente.

IPS Epifanie Norocel a încetat din viaţă luni seară, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din oraşul vrâncean Panciu. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecţiuni cardiace de mai multă vreme şi se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Epifanie Norocel a fost depus, marţi, în Catedrala Arhiepiscopală din centrul municipiului Buzău, unde mii de oameni au mers să îi aducă un ultim omagiu.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului.

Atribuţiile lui Epifanie Norocel vor fi preluate de Patriarhul Daniel.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici