Cireşele nu sunt recomandate copiilor sub doi ani. De vină este histamina

  • Cireşele conţin o moleculă care promovează inflamaţia şi, prin lapte, poate produce complicaţii.
  • Îi ajută însă pe cei care urmează diete, le sunt utile hipertensivilor, dar nu sunt indicate celor alergici.
Urmărește
2428 afișări
Imaginea articolului Cireşele nu sunt recomandate copiilor sub doi ani. De vină este histamina

Cireşele nu sunt recomandate copiilor sub doi ani. De vină este histamina

Folosite ca subiect de ironie pentru preţul lor piperat pe piaţa românească, cireşele sunt, de fapt, mici comori de micronutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi, foarte utile în special în sezonul de vară, când ne simţim epuizaţi de căldură, însetaţi, dar şi dornici de ceva care să ne înveselească fără să ne împovăreze.

”Cireşele sunt în mare parte compuse din apă (86,2g la o sută de grame de fructe). Această particularitate le face deosebit de potrivite vara”, explică doctorul Francesca Beretta, nutriţionist.

Dar cireşele sunt bogate şi în vitamine şi minerale: „Conţin multă vitamină C (11 mg la suta de grame) şi vitamina A (19 mg la suta de grame). În ceea ce priveşte sărurile minerale, acestea sunt bogate în potasiu (229 mg), calciu (30 mg), fosfor (18 mg) şi fier (0,6 mg). Prin urmare, acestea sunt foarte recomandate în prevenirea osteoporozei, deoarece au principalele săruri minerale esenţiale pentru sănătatea oaselor”.

Mai mult, cireşele sunt bogate în antioxidanţi importanţi. Şi cireşele pot fi, de asemenea, un aliat excelent pentru cei care urmează o dietă: ”Sunt foarte utile în dietele de slăbire deoarece au un indice glicemic scăzut, ceea ce le face ideale chiar şi pentru persoanele cu diabet (în cantităţi limitate). În ceea ce priveşte sportivii şi, în general, cei care transpiră mult, sunt excelenţi, deoarece îmbunătăţesc contracţia musculară, tonifiază, reglează presiunea şi, datorită conţinutului ridicat de potasiu şi magneziu, reglează echilibrul apei şi a sării”, subliniază nutriţionistul.

Cireşele n-au doar avantaje: ”Mâncând prea mult poate duce la umflarea stomacului, dureri abdominale, dureri de stomac şi diaree. Acest lucru se datorează faptului că excesul de fibre poate provoca o fermentare mai mare. Atenţie şi dacă eşti alergic, deoarece cireşele conţin şi histamină, o moleculă care promovează inflamaţia şi vasoconstricţia / bronhoconstricţia (adică scurtează şi îngreunează respiraţia). Din acest motiv, nu trebuie consumate de către cei care au vârsta mai puţin de doi ani. Se recomandă evitarea şi la alăptare, deoarece, prin lapte, acestea ar putea provoca alergii la nou-născut”.

Apărute mai târziu pe piaţă din cauza frigului şi ploilor din luna iunie, cireşele de Cireşoaia se vând pe piaţa internă cu preţuri între 7 şi 10 lei kilogramul.

Dar există o situaţie în care cireşele sunt deosebit de potrivite: hipertensiunea. „Recomand întotdeauna subiecţilor hipertensivi de cel puţin un pahar de suc de cireşe pe zi.

Potrivit unui studiu din 2015 publicat în British Journal of Nutrition, cireşele ajută la reglarea tensiunii arteriale datorită concentraţiei mari de potasiu. Acest mineral favorizează echilibrul fluidelor între interiorul şi exteriorul celulelor şi reglează contracţia corectă a muşchilor inimii”, conchide dr. Beretta.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici