Ciurchea: Peste 100.000 de carduri de sănătate, activate. Probabil din 1 februarie vor fi obligatorii

Peste 90 la sută din cardurile de sănătate au ajuns la asiguraţi şi peste 100.000 au fost deja activate, urmând ca, de la 1 februarie, cel mai probabil, folosirea acestora să devină obligatorie, a declarat joi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Ciurchea: Peste 100.000 de carduri de sănătate, activate. Probabil din 1 februarie vor fi obligatorii

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Cardurile de sănătate asigură un control mai bun al banilor. Banii să îi dăm acolo unde trebuie şi când trebuie", a spus preşedintele CNAS, cu prilejul conferinţei regionale "Medicul de familie - practician şi manager", organizată de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti şi Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Ciurchea a precizat că distribuţia cardurilor s-a făcut în proporţie de 90 la sută, urmând ca medicii de familie să distribuie restul. El a mai spus că sub 10 la sută dintre carduri au fost retrimise Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti pentru că aveau anumite greşeli, care vor fi remediate.

Şi Casa Asigurărilor de Sănatate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ) vor primi cardurile în scurt timp.

La ei, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), a spus că ar fi necesar ca toată lumea să primească card. "De la naşterea unui copil, îi acorzi servicii medicale", a explicat ea.

Vasile Ciurchea a mai spus că, în primele luni, lucrurile vor merge în paralel şi se va folosi atât cardul, cât şi raportările medicilor, pentru a fi evitate sincopele.

Întrebat despre bugetul pe 2015, Ciurchea a spus că "va fi cel puţin la nivelul acestui an".

"Vineri se trimite în Parlament bugetul. Banii alocaţi medicilor de familie vor rămâne aici. Valoarea punctului nu a scăzut, ba din contră a crescut", a declarat preşedintele CNAS.

Potrivit lui Ciurchea, pănă la jumătatea lui 2015 se va găsi formula ca medicul de familie să nu mai răspundă pentru declaraţiile pe proprie răspundere ale pacienţilor cu privire la venituri.

"Sunt în tratative cu ANAF-ul. Se va transfera ANAF-ului tot ce ţine de contribuabil şi veniturile acestuia", a mai spus preşedintele CNAS.

El a menţionat şi că, din 2015, medicii de familie ar putea primi "un plus" pentru anumite servicii.

"Anul viitor intenţionez să primiţi un plus pentru nişte servicii. Luăm de exemplu diabetul. Ne dorim să nu crească bazinul de diabetici. O să gândim împreună un sistem de monitorizare şi să cointeresăm şi pacientul. La fel pentru HIV/ SIDA şi alte boli. Să ne concentrăm pe nişte arii terapeutice Este importantă cointeresarea pacientului. Poate la un moment dat pacientul va plăti o sumă de bani dacă nu respectă regimul dat de medic - medicaţie, stil de viaţă", a mai spus Ciurchea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici