CJ Cluj caută soluţii pentru a prelua tronsonul Gilău - Nădăşel al Autostrăzii Transilvania

Şeful CJ Cluj, Alin Tişe, va solicita conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi companiei Bechtel constituirea unui grup de lucru împreună cu instituţia, în vederea analizării posibilităţilor de continuare a lucrărilor pe tronsonul Gilău-Nădăşel al Autostrăzii Transilvania

Urmărește
8 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi semnat de şeful instituţiei, Alin Tişe, autorităţile judeţene ar dori să preia în administrare acest tronson în vederea finanţării totale sau parţiale a lucrărilor de execuţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Voi solicita conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi companiei americane Bechtel constituirea unui grup de lucru, împreună cu CJ Cluj, în vederea analizării posibilităţilor de continuare a lucrărilor pe tronsonul Gilău - Nădăşel al Autostrăzii Transilvania. Aş dori să preluăm în administrare acest tronson, în vederea finanţării, totale sau parţiale, a execuţiei. O echipă de experţi ai Consiliului Judeţean caută în acest moment soluţii de finanţare, una dintre variante fiind apelarea la un credit furnizor. Nu exclud, totodată, posibilitatea realizării unui parteneriat public-privat", a arătat Alin Tişe.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, va face demersuri pentru ca omologii săi din judeţele din nord-vestul ţării să accepte o discuţie pe această temă, pentru a vedea dacă pot contribui financiar la realizarea acestui proiect.

"Acest sector de autostradă, de numai zece kilometri, este vital pentru preluarea traficului greu dinspre Satu Mare şi Sălaj spre Bucureşti şi a celui dinspre sud spre limita de nord-vest a ţării şi spre vest. Camioanele de mare tonaj ar ocoli astfel Clujul şi ar fi salvaţi banii alocaţi pentru întreţinerea drumurilor folosite în prezent de transportatori. În plus, ar veni şi în sprijinul companiilor de transport, care ar face economii la combustibili. Ştiu că tronsonul dintre Gilău şi Nădăşel se află printre priorităţile Guvernului, dar vreau să propun o alternativă, deoarece cunosc dificultăţile cu care se confruntă în a identifica soluţii de finanţare", a spus Tişe.

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj va solicita lămuriri CNADNR, pentru a afla dacă standardele de cost stabilite de ministrul Transporturilor se aplică şi proiectului Autostrăzii Transilvania.

"Aceste costuri nu includ şi exproprierile, dar poate reuşim să obţinem ajutor, în acest sens, de la Guvern. Oricum, noile reguli înjumătăţesc, cel puţin, costul practicat până în prezent. Am înţeles că experţii Ministerului Transporturilor negociază cu Bechtel", a afirmat Tişe.

El a subliniat că îi va invita la o întâlnire pe şefii companiilor de construcţii din regiune, pentru a analiza această problemă şi pentru a identifica varianta optimă de finanţare şi execuţie.

"Aşteptăm sugestii şi de la consilierii judeţeni, indiferent de culoarea politică, dar şi de la cetăţeni, pe adresa de email alin.tise@yahoo.com", a spus preşedintele CJ Cluj.

Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Lucrările la Autostrada Transilvania au fost întrerupte la începutul anului 2011, după ce compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii, a iniţiat procedura de concediere colectivă a peste 700 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici