CJ Constanţa se constituie parte civilă în două dosare în care este judecat Nicuşor Constantinescu

Consiliul Judeţean Constanţa se constituie parte civilă în dosarele în care şeful instituţiei, Nicuşor Constantinescu, este judecat pentru achiziţia elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol şi pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, după ce în urmă cu câteva luni CJ refuzase acest lucru.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului CJ Constanţa se constituie parte civilă în două dosare în care este judecat Nicuşor Constantinescu

CJ Constanţa se constituie parte civilă în două dosare în care este judecat Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean Constanţa s-a aflat, vineri, un proiect de hotărâre privind constituirea parte civilă în două dosare în care Nicușor Constantinescu este judecat la Tribunalul Constanţa.

"La solicitarea instanţelor de judecată, în speţă Tribunalul Constanţa - Secţia Penală, în legătură cu două dosare care sunt pe rol, vom decide dacă Consiliul Judeţean se constituie parte civilă. La momentul când ne-a solicitat DNA să ne constituim parte civilă, neavând un rechizitoriu, o expertiză, am considerat să se stabilească care este prejudiciul, urmând să ne constituim parte civilă dacă există pagubă. În rechizitoriu există şi raport care stabileşte care este suma respectivă, iar propunerea mea este de a ne constitui parte civilă. Dacă nu ne constituim, nu o mai putem face în cadrul procesului penal", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cristinel Dragomir, în timpul şedinţei.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Cele două dosare în care Consiliul Judeţean s-a constituit, vineri, parte civilă sunt cel legat de achiziţionarea elicopterului medical care ulterior s-a prăbuşit în lacul Siutghiol şi cel în care Nicuşor Constantinescu este judecat pentru un prejudiciu de opt milioane de euro.

În 22 aprilie, CJ Constanţa nu s-a constituit parte civilă în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către DNA pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, precizând că va intenta acţiune civilă după ce o decizie a instanţei va confirma că instituţia a fost păgubită.

În acest dosar, Nicuşor Constantinescu este judecat pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese, alături de Cristian Zgabercea, la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, împreună cu Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada respectivă, Nicuşor Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJ Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de 5.094.836 de lei, arată sursa citată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

Conform DNA, prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste opt milioane de euro.

În luna iulie a acestui an, Consiliul Judeţean Constanţa a decis să nu se constituie parte civilă nici în procesul în care Nicuşor Constantinescu este judecat pentru achiziţionarea elicopterului care s-a prăbuşit, în decembrie 2014, în lacul Siutghiol din Mamaia, urmând să intenteze acţiune civilă în cazul în care instanţa va stabili că a existat un prejudiciu.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată în acest dosar în luna iunie, de procurorii DNA Constanţa.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă dintre judeţul Constanţa şi districtul Dobrich, din Bulgaria.

În 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu ar fi atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect "Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" şi "Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor", prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

În 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul.

"Prin această acţiune, inculpatul Nicuşor Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului", se menţiona în rechizitoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici