CJ Harghita: Defrişările ilegale să fie considerate atentat la siguranţa naţională

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita vrea ca defrişările ilegale să fie considerate, prin lege, atentat la siguranţa naţională şi să fie pedepsite ca atare, preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, declarând că în judeţ, deşi Poliţia se implică, încă "se taie şi se fură", fiind nevoie de măsuri aspre.

Urmărește
92 afișări
Imaginea articolului CJ Harghita: Defrişările ilegale să fie considerate atentat la siguranţa naţională

CJ Harghita: Defrişările ilegale să fie considerate atentat la siguranţa naţională (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a trimis Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJ) o scrisoare de susţinere a modificării Legii siguranţei naţionale, însoţită de un raport care aduce în atenţie problemele legate de exploatarea lemnului în regiunea de dezvoltare Centru, elaborat de Biroul de Analiză şi Sinteză al administraţiei judeţene.

Borboly Csaba a afirmat că în ultimii cinci ani CJ Harghita a făcut mai multe propuneri de modificare a legislaţiei legate de exploatarea lemnului şi că încă din anul 2010 a susţinut interzicerea exportului lemnului neprelucrat, aspecte care, în opinia sa, ţin de siguranţa naţională.

"Eu cred că una dintre cele mai puternice legi este Legea siguranţei naţionale şi noi vrem să avem grijă de pădurile din Harghita, unde, chiar şi cu implicarea masivă Poliţiei, a Jandarmeriei şi a altor instituţii, încă se fură şi se taie ilegal şi s-a văzut că, pentru a proteja, avem nevoie de măsuri aspre, drastice şi mai concrete", a spus Borboly.

Potrivit acestuia, defrişările ilegale trebuie să fie considerate, prin lege, atentat la siguranţa naţională şi să fie pedepsite ca atare.

Totodată, Borboly spune că necesitatea modificării Legii siguranţei naţionale se impune cu atât mai mult cu cât în Harghita există cea mai mare arie protejată împădurită din ţară, iar politica judeţului se axează pe turismul montan, numeroase proiecte turistice fiind periclitate de tăierile de pădure, adăugând că în judeţ exploatarea forestieră şi prelucrarea lemnului este "un domeniu principal economic, asigurând peste 4.000 de locuri de muncă şi venituri stabile mai multor zeci de mii de proprietari de păduri”.

Potrivit lui Borboly, cele mai multe dintre composesoratele din judeţ susţin că vânzarea lemnului nu este cea mai bună soluţie, ci prelucrarea acestei materii prime acasă, creând astfel posibilitatea înfiinţării unor firme locale, generatoare de locuri de muncă.

Potrivit raportului CJ Harghita "Problema exploatării lemnului în regiunea de dezvoltare Centru a României”, intrarea unei companii multinaţionale pe piaţa sectorului de prelucrare a lemnului din judeţ ar desfiinţa peste 2.300 de locuri de muncă şi ar înjumătăţi numărul firmelor existente.

Dezvoltarea unei economii competitive bazate pe prelucrarea lemnului reprezintă al treilea obiectiv în stategia de dezvoltare a judeţului Harghita în perioada 2014-2020, iar obiectvul pe termen mediu este crearea unei piete comune a lemnului, unde toţi cei interesaţi să aibă posibilitatea să vadă ce se vinde, ce se cumpără şi la ce preţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici