CJ Sibiu: Personalul Spitalului Judeţean este încadrat conform normativelor, dar la limita minimă

Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a declarat, luni, că a constatat, după verificările cerute de ministrul Sănătăţii la Spitalul Judeţean, că personalul este încadrat conform normativelor, dar la limita minimă şi nu consideră că directorul unităţii medicale a dat declaraţii contradictorii.

Urmărește
12 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a spus, într-o conferinţă de presă, că ministrul Sănătăţii i-a cerut derularea unui control legat de personal la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, după ce a sesizat o "contradicţie" în declaraţiile directorului acestei unităţi, care a susţinut că personalul este insuficient, şi fişa de autoevaluare, în care managerul spitalului arăta că îndeplineşte criteriul normativului de personal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bottesch a spus că reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu au verificat situaţia personalului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, în urma adresei de la Ministerul Sănătăţii.

"Am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii, semnată de ministrul Cseke, în care sesizează o contradicţie, după părerea dânsului, între fişa de autoevaluare şi declaraţia managerului spitalului. În fişa de autoevaluare s-ar fi menţionat că încadrarea cu personal este conform normelor legale, iar din declaraţii dânsului ar fi rezultat că este o insuficienţă a personalului. De aceea am trimis echipa la spital. S-a constatat că nu este o contradicţie pentru că încadrarea este în norme, dar personalul este puţin pentru ca spitalul să funcţioneze bine”, a declarat Martin Bottesch.

Întrebat dacă ministrul Sănătăţii a cerut şi măsuri împotriva managerului Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, Bottesch a răspuns că i s-a cerut să ia măsurile care se impun în cazul în care s-ar fi dovedit că nu ar fi fost completată bine fişa de autoevaluare.

"Probabil se gândeşte la o schimbare de personal, însă nu se impun măsuri. Nu se impune o schimbare la conducerea spitalului. Consider că domnul director Şanta îşi face datoria şi îl susţin în continuare”, a afirmat Bottesch.

Acesta a adăugat că doar deblocarea posturilor şi creşterea plafonului pentru salarii vor putea rezolva situaţia.

"S-a constatat că personalul este încadrat conform normativelor, dar la limita minimă. Ceea ce, după cum ne spune şi managerul spitalului, este insuficient. Spitalul funcţionează foarte greu dacă este încadrat la minimul normativelor legale. Aceasta fiind situaţia, consider problema la ora actuală lămurită. Însă nu este rezolvată situaţia pentru că încadrarea la limita minimă duce la o funcţionare dificilă şi rezolvarea există doar în timp. Vor trebuie deblocate posturile, va trebui lămurită situaţia plafonului de cheltuieli de personal, pentru că acest plafon permite numai un anumit număr de angajări. O dată acestea lămurite se poate aduce o îmbunătăţire”, susţine preşedintele CJ Sibiu.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, dr. Adrian Şanta, a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că datele pe care le trimite fie la DSP, fie la MS sunt valabile în ziua în care le trimite.

"La solicitatea preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu am adus schema de personal a Spitalului Judeţean Sibiu, necesară pentru lămurirea unor lucruri cu privire la încadrarea de personal. În normativele legale pentru personalul de specialitate - medici şi asistenţi – suntem la limita cea mai de jos. Aşa cum se ştie, normativele nu sunt o cifră fixă, ci variablă între cutare şi cutare, în funcţie de tipul de servicii. Noi suntem încă la limita inferioară pe care eu o consider uneori neoptimă pentru activitatea medicală, dar suntem în lege, la limita inferioară. În acelaşi timp, avem mari fluctuaţii legate de plecarea personalului, definitiv sau temporar, şi care este o realitate. Azi (luni – n.r.) mi s-a cerut aprobarea, de către şase asistenţi, demisiilor din diferite secţii. DSP a cerut în cursul lunii (mai - n.r.) de câteva ori o situaţie a personalului şi de fiecare dată am dat cifra actuală, la momentul cererii. În momentul în care mi-au plecat, cum e azi, şase oameni, grila de personal de ieri este alta decât cea de azi”, a spus Adrian Şanta.

Potrivit acestuia, aproximativ 68 de angajaţi sunt în concediu fără plată şi alte 62 de persoane în concediu de îngrijire a copilului.

Managerul Spitalului Judeţean, Adrian Şanta, spusese, la şedinţa de joi a Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, că din cauza lipsei de personal "se ajunge la soluţii barbare, de a lega pacienţii ca să nu se poată ridica singuri din pat şi a-şi scoate perfuziile".

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, că fişa de autoevaluare a Spitalului Judeţean Sibiu, după care a fost clasificat la clasa a II-a cu plan de conformare, nu indică lipsa de personal despre care vorbea managerul unităţii sanitare, motiv pentru care ordinul de clasificare ar putea fi anulat.

În urma declaraţiilor managerului Spitalului Judeţean, reprezentanţii CJ au anunţat, vineri, că vor face lobby prin intermediul parlamentarilor din judeţ, pentru suplimentarea fondurilor unităţii medicale.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu este cea mai mare unitate medicală din judeţ, având peste 1.100 de paturi. Din iulie 2010, spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici