CJPC a dispus închiderea temporară a ştrandului din Oradea unde a murit o fetiţă

Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a dispus închiderea, pe o perioadă de până la şase luni, a ştrandului Ioşia din Oradea, unde o fetiţă a fost aspirată de conducta de evacuare a apei şi a murit şi a amendat RAPAS cu 20.000 de lei, în urma unui control.

Urmărește
15 afișări

Conducerea CJPC Bihor susţine că ştrandul Ioşia a fost închis în urma unui control desfăşurat luni dimineaţă, şi nu la simpla iniţiativă a Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), în administrarea căreia se află ştrandul.

"Am fost chiar eu în control, împreună cu alţi doi comisari, luni dimineaţă, când ştrandul era închis deoarece nu era program. În urma controlului, am aplicat o amendă de 20.000 de lei şi a fost întocmită decizia 05/06.06.2011, prin care a fost dispusă sancţionarea complementară de închidere temporară a ştrandului pe o durată de până la şase luni", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, şeful CJPC Bihor, comisarul şef Traian Bejan.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul ANPC, unitatea a fost închisă "pentru prestarea de servicii ce pun în pericol viaţa consumatorilor".

"Cazul deosebit de grav al fetiţei în vârstă de şapte ani, decedată în ziua de 04.06.2011, ca urmare a prinderii în gura de evacuare a bazinului, a declanşat autosesizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi dispunerea măsurilor ce se impun în cadrul unei acţiuni ample de control, tuturor prestatorilor de servicii de agrement de pe raza judetului Bihor", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la ştrandul Ioşia Nord Oradea, care se află în administrarea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), în urma controalelor, CJPC Bihor a constatat că, pe lângă faptul că ţevile de evacuare a apei sunt amplasate în zonele de acces al utilizatorilor, "fixarea grilajelor de protecţie este defectuoasă, fapt ce a condus la producerea accidentului, la bazinul nr. 5 (unde a decedat fetiţa -n.r.), grilajul nefiind montat".

Alte nereguli descoperite constau în faptul că "avertizoarele şi indicatoarele de adâncime lipsesc sau sunt greu vizibile, în lipsa informării consumatorilor asupra regulilor pe care trebuie să le respecte la intrarea în bazine, în absenţa avertismentelor asupra eventualelor riscuri şi pericole ce pot apărea, în neafişarea regulamentului de funcţionare, regulamentul de funcţionare este incomplet, nu există indicatoare spre punctul de prim ajutor şi spre salvamar".

În plus, finisajele bazinelor sunt necorespunzătoare, existând crăpături, fisuri şi spărturi, vopseaua este exfoliată şi lipseşte de pe suprafeţe mari.

Conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate din Oradea anunţa că a decis să închidă ştrandul Ioşia din municipiu, unde o fetiţă de şapte ani a fost aspirată de conducta de evacuare a apei şi a murit, pentru a putea fi astfel revizuite toate grilajele şi căile de scurgere din ştrand.

"Conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS) Oradea a luat decizia de a închide ştrandul Ioşia, începând de marţi, 7 iunie, până cel târziu sâmbătă, 11 iunie. Motivul închiderii este prelungirea reparaţiilor curente, verificarea tuturor bazinelor, a gurilor de scurgere, a instalaţiilor şi a grilajelor, remedierea tuturor deficienţelor identificate", se arăta într-un comunicat de presă transmis, luni, de regie.

Purtătorul de cuvânt al RAPAS, Florin Alexandru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că măsura a fost luată pentru a fi verificate toate conductele şi gurile de scurgere din bazine, pentru a se evita un accident precum cel de sâmbătă.

"Închidem ştrandul ca să facem o revizie generală, vom verifica din nou toate grilajele, căile de scurgere, conductele, pentru că apa geotermală este foarte corozivă şi vrem să ne asigurăm că toate sunt în stare bună de funcţionare, vom face o revizie generală", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al RAPAS a declarat că luni dimineaţă angajaţii ştrandului au găsit o parte din grilajul care acoperea gura de evacuare a apei din bazinul în care s-a produs incidentul.

"L-au găsit lângă canalul de scurgere de la bazinul în cauză. Luăm în calcul ca grilajul să fi dispărut din cauza eroziunii apei termale, dar şi să fi fost smuls de cineva, pentru că, joi, când s-a umplut bazinul, omul nostru spune că grilajul era acolo. Or, de joi până sâmbătă, a dispărut", a afirmat Florin Alexandru.

Luni după-amiază, fetiţa a fost înmormântată în satul Lugaşu de Jos, de unde este originară familia sa, în prezenţa a aproximativ o mie de persoane, rude, prieteni sau colegi de la Liceul Penticostal Betel din Oradea. Micuţa a fost înmormântată cu cântece bisericeşti şi cu fanfară.

Fetiţa în vârstă de şapte ani se afla, sâmbătă după-amiază, într-unul din bazinele ştrandului Ioşia, iar la un moment dat a fost trasă la fund, prin forţa apei. Copilul a fost scos pe marginea bazinului de către oamenii aflaţi la bazin.

Şeful echipajului SMURD care a intervenit în acest caz, dr. Adriana Bălan, declara că fetiţa a fost găsită în stop cardio-respirator şi a fost dusă la Spitalul Judeţean din Oradea, unde însă a decedat.

Fetiţa era copilul unui pastor penticostal, profesor de religie la Liceul Teologic Penticostal Betel din municipiu, iar mama fetiţei este profesor de istorie şi geografie la acelaşi liceu.

Incidentul s-a petrecut, sâmbătă, în jurul orei 16.00, în timp ce bazinul era golit, reprezentanţii ştrandului susţinând că fetiţa era nesupravegheată şi că nu avea ce să caute în bazin pentru că se anunţase că apa va fi golită.

Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), de care aparţine ştrandul, declara că la ora respectivă în bazin mai erau câteva persoane, deşi se anunţase că acesta va fi golit, iar fetiţa era în apă nesupravegheată.

"În ştrand sunt două bazine mari. Unul s-a umplut sâmbătă, iar celălalt vineri. Cel cu o zi vechime se goleşte de regulă după ora 16.00, ca să poată avea apa proaspătă. Regulamentul prevede că în momentul în care se anunţă golirea salvamarul are obligaţia să supravegheze tot ce se întâmplă în bazin în momentul golirii. Aşa s-a întâmplat şi ieri (sâmbătă - n.r.), când fata a fost prinsă de vârtej. Numai că până când salvamarul şi ceilalţi oameni au sărit să o salveze, din păcate fetiţa a decedat", declara Florin Alexandru.

Potrivit acestuia, gura de avacuare care a absorbit-o pe fetiţă se află pe fundul bazinului, la intersectarea cu peretele, iar forţa de absorbţie este foarte mare.

În plus, gura de evacuare era neacoperită de grilaj. Purtătorul de cuvânt al RAPAS susţinea că la momentul la care bazinul fusese umplut cu apă sita se afla pe gura de avacuare, însă între timp aceasta a "dispărut".

Purtătorul de cuvânt al RAPAS afirma că oamenii sunt anunţaţi când se goleşte apa din bazin.

El susţinea că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, gura de avacuare a apei care a tras fetiţa la fundul bazinului a fost din nou acoperită, fiind montat un nou grilaj, astfel că ştrandul, inclusiv bazinul în care s-a produs incidentul, au fost redeschise duminică.

Poliţia Judeţeană Bihor a deschis o anchetă în acest caz, fiind anunţaţi şi procurorii.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat, luni, că anchetatorii au primit rezultatul necropsiei efectuate de medicii Serviciului Judeţean de Medicină Legală, care arată că fetiţa a murit înecată.

Parchetul Judecătoriei Oradea a constituit un dosar penal în acest caz. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a precizat că dosarul s-a deschis pentru acuzaţia de ucidere din culpă, iar în prezent se fac investigaţii pentru identificarea persoanelor responsabile de producerea tragediei.

Potrivit şefului Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Hadrian Borcea, cazul fetiţei nu este singular în ştrandurile din Oradea şi din Băile Felix, aflate în apropiere, fiind cauzate de faptul că gurile de evacuare a apei din bazine nu sunt bine protejate. El spunea că, din câte îşi aminteşte, "în ultimii cinci ani este al treilea caz de absorbţie în sorbul de evacuare", iar traumatismele în asemenea cazuri sunt foarte puternice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici