CJUE: Cetăţenia UE nu poate fi invocată pentru legalizarea şederii soţului de altă cetăţenie

Cetăţenii UE care nu şi-au exercitat niciodată dreptul de liberă circulaţie nu pot invoca cetăţenia Uniunii pentru a regulariza şederea soţului lor care provine dintr-o ţară terţă, se arată într-o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Urmărește
15 afișări

Atât timp cât aceste persoane nu sunt private de dreptul de circulaţie şi de şedere pe teritoriul statelor membre, situaţia lor nu prezintă niciun fel de legătură cu dreptul Uniunii, a stabilit, joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg.

Dreptul Uniunii permite soţului unui resortisant al unui stat membru care are reşedinţa legală pe teritoriul unui alt stat membru să rămână cu acesta chiar dacă nu are cetăţenia unui stat al Uniunii.

CJUE precizează, în acest caz, că Shirley McCarthy, care are atât cetăţenie britanică, cât şi irlandeză, s-a născut şi a avut întotdeauna reşedinţa în Regatul Unit, fără să-şi fi exercitat vreodată dreptul de liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul altor state membre ale Uniunii.

După ce s-a căsătorit cu un jamaican, Shirley McCarthy a solicitat pentru prima dată eliberarea unui paşaport irlandez, pe care l-a şi obţinut. Ulterior, aceasta, în calitate de cetăţean irlandez care dorea să locuiască în Regatul Unit conform dreptului Uniunii, a solicitat autorităţilor britanice eliberarea unui permis de şedere. La rândul său, soţul acesteia a solicitat eliberarea unui document de şedere conform dreptului Uniunii în calitate de soţ al unui cetăţean al Uniunii. Cererile le-au fost respinse cu motivarea că Shirley McCarthy nu-şi putea întemeia şederea pe dreptul Uniunii şi nu putea invoca acest drept pentru a regulariza şederea soţului său, întrucât nu-şi exercitase niciodată dreptul de circulaţie şi de şedere în alte state membre decât Regatul Unit.

Curtea Supremă din Regatul Unit, sesizată cu soluţionarea litigiului, a solicitat Curţii de Justiţie a UE să stabilească dacă Shirley McCarthy poate să invoce normele dreptului Uniunii având ca obiect facilitarea circulaţiei persoanelor pe teritoriul statelor membre.

Prin hotărârea pronunţată joi, CJUE precizează, mai întâi, că Directiva privind libera circulaţie a persoanelor determină în ce mod şi în ce condiţii cetăţenii europeni pot să-şi exercite dreptul de liberă circulaţie pe teritoriul statelor membre.

Directiva priveşte deplasarea sau şederea unei persoane într-un alt stat membru decât cel al cărui cetăţean este.

În această privinţă, Curtea aminteşte că, în conformitate cu un principiu de drept internaţional reafirmat în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului, cetăţenii Uniunii care au reşedinţa în statul membru ai cărui cetăţeni sunt - precum McCarthy - beneficiază de o şedere necondiţionată în statul respectiv. Curtea constată aşadar că directiva nu poate avea vocaţia de a se aplica acestor persoane.

De asemenea, Curtea precizează că împrejurarea că un cetăţean al Uniunii are cetăţenia mai multor state membre nu înseamnă că acesta şi-a exercitat dreptul de liberă circulaţie. Astfel, Curtea statuează că directiva nu este aplicabilă situaţiei lui McCarthy. În ceea ce îl priveşte pe soţul acesteia, Curtea constată că, întrucât nu este soţul unui cetăţean al unui stat membru care şi-a exercitat dreptul de liberă circulaţie, nici acesta nu poate beneficia de drepturile conferite de directivă.

În continuare, Curtea de la Luxemburg aminteşte că o persoană care este resortisant al cel puţin unui stat membru se bucură de statutul de cetăţean al Uniunii şi, prin urmare, are posibilitatea de a se prevala, inclusiv faţă de statul membru de origine, de drepturile aferente unui astfel de statut şi în special de dreptul de liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre. Cu toate acestea, neluarea în considerare de către autorităţile naţionale a cetăţeniei irlandeze a lui McCarthy pentru a i se recunoaşte un drept de şedere în Regatul Unit nu afectează în niciun mod dreptul acesteia de a rămâne în acest stat sau dreptul de liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre. De asemenea, decizia autorităţilor naţionale nu are nici efectul de a o priva pe doamna McCarthy de beneficiul efectiv al esenţei celorlalte drepturi aferente statutului său de cetăţean al Uniunii.

În consecinţă, Curtea răspunde că, în lipsa unor măsuri naţionale care ar avea drept efect să o priveze de beneficiul efectiv al esenţei drepturilor ce decurg din statutul său de cetăţean al Uniunii sau să împiedice exercitarea dreptului său de liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre, situaţia lui Shirley McCarthy nu prezintă niciun element de legătură cu dreptul Uniunii şi intră exclusiv sub incidenţa dreptului naţional.

Instanţa notează că, în aceste împrejurări, Shirley McCarthy nu îşi poate întemeia şederea în Regatul Unit pe drepturi aferente cetăţeniei europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici