- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.06.2015, 16:30)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CJUE: Eticheta unui produs nu poate sugera existenţa unui ingredient pe care nu îl are în realitate
Etichetarea unui produs alimentar nu trebuie să inducă consumatorul în eroare sugerând prezenţa unui ingredient pe care produsul nu îl conţine în realitate, potrivit unui decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Urmărește
141 afișări
CJUE: Eticheta unui produs nu poate sugera existenţa unui ingredient pe care nu îl are în realitate (Imagine: Mediafax Foto-AFP)
Potrivit unui comunicat de presă al CJUE, Curtea a trebuit să soluţioneze cazul unei societăţi germane - Teekanne -, care comercializează o infuzie de fructe denumită "Felix aventură zmeură-vanilie".
Ambalajul cuprinde, printre altele, imagini cu zmeură şi cu flori de vanilie, precum şi menţiunile "infuzie de fructe cu arome naturale", "infuzie de fructe cu arome naturale – gust de zmeură-vanilie' şi "nu conţine decât ingrediente naturale".
În realitate, arată CJUE, infuzia de fructe nu conţine ingrediente naturale obţinute din vanilie sau din zmeură, nici aromă obţinută din acestea din urmă. Lista ingredientelor care apare pe una dintre părţile laterale ale ambalajului menţionează următoarele: "Hibiscus, măr, frunze de mure dulci, coajă de portocală, măceş, aromă naturală cu gust de vanilie, coajă de lămâie, aromă naturală cu gust de zmeură, mure, căpşuni, afine, soc".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
-
Nicuşor Dan, apel pentru candidat unic de dreapta la prezidenţiale
-
Prima reacţie a Kremlinului la decizia privind rachete cu rază lungă de acţiune: SUA pun gaz pe foc
-
Percheziţii în vestul României într-un dosar de spălare de bani
"O asociaţie de protecţie a consumatorilor din Germania impută societăţii Teekanne faptul că, prin intermediul elementelor care figurează pe ambalaj, a indus consumatorul în eroare cu privire la compoziţia infuziei. Astfel, consumatorul s-ar aştepta, având în vedere aceste elemente, ca infuzia să conţină constituenţi din vanilie şi din zmeură sau, cel puţin, arome naturale de vanilie şi de zmeură", conform reprezentanţilor Curţii.
Asociaţia solicită firmei Teekanne să înceteze acţiunile de promovare a infuziei.
Sesizată în ultimă instanţă, Bundesgerichtshof (Curtea Federală de Justiţie) a cerut Curţii de Justiţie să stabilească dacă etichetarea unui produs alimentar poate să inducă consumatorul în eroare atunci când sugerează prezenţa unui ingredient pe care, în realitate, produsul nu îl conţine, singura modalitate de care dispune consumatorul pentru a constata absenţa acestuia fiind citirea listei ingredientelor.
"Dreptul Uniunii impune ca cumpărătorul să dispună de o informare corectă, neutră şi obiectivă care să nu îl inducă în eroare şi prevede că etichetarea unui produs alimentar nu trebuie să prezinte un caracter înşelător. Deşi este adevărat că se prezumă faptul că un consumator citeşte lista ingredientelor înainte de a cumpăra un produs, Curtea nu exclude posibilitatea ca etichetarea produsului să fie de natură să inducă cumpărătorul în eroare atunci când anumite elemente ale etichetării sunt mincinoase, eronate, ambigue, contradictorii sau incomprehensibile", conform deciziei de joi a CJUE.
Curtea precizează că, într-un astfel de caz, "lista ingredientelor poate, chiar dacă este exactă şi exhaustivă, să fie inaptă să corecteze suficient impresia eronată sau echivocă care rezultă, în percepţia consumatorului, din etichetarea acestui produs".
Astfel, atunci când etichetarea unui produs alimentar sugerează prezenţa unui ingredient care, în realitate, nu există - absenţa acestuia reieşind numai din lista ingredientelor -, o asemenea etichetare este de natură să inducă cumpărătorul în eroare cu privire la caracteristicile produsului în cauză.
"Instanţa naţională va trebui, aşadar, să verifice, examinând diferitele elemente care compun etichetarea infuziei, dacă un consumator mediu, normal informat şi suficient de atent şi de avizat poate fi indus în eroare cu privire la prezenţa unor constituenţi din zmeură şi din flori de vanilie sau a unor arome obţinute din aceste ingrediente. În cadrul acestei examinări, instanţa naţională va trebui să ţină seama în special de termenii şi de imaginile utilizate, precum şi de amplasarea, de dimensiunea, de culoarea, de fontul, de limba, de sintaxa şi de punctuaţia diverselor elemente care figurează pe ambalajul infuziei de fructe", conchide CJUE.
Citește pe alephnews.ro: NY Times: Biden dă acordul Ucrainei să folosească ATACMS. Rachetele cu rază lungă pot lovi 300km în Rusia
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe