- Home
- Social
- LUXEMBURG, (26.02.2013, 21:04)
- Departamentul Social - Mediafax
CJUE: Predarea unei persoane pentru executarea unui mandat european de arestare, necondiţionată
Predarea unei persoane autorităţilor judiciare ale unui alt stat membru pentru executarea unui mandat european de arestare nu poate fi condiţionată de posibilitatea unei revizuiri a hotărârii de condamnare pronunţate în lipsă, potrivit unei decizii de marţi a Curţii de la Luxemburg.
Urmărește
450 afișări
CJUE: Predarea unei persoane pentru executarea unui mandat european de arestare, necondiţionată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Decizia-cadru privind mandatul european de arestare reflectă consensul dintre statele membre cu privire la conţinutul drepturilor procedurale de care beneficiază persoanele condamnate în lipsă care fac obiectul unui mandat european de arestare, arată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.
Decizia-cadru privind mandatul european de arestare are ca obiect înlocuirea sistemului multilateral de extrădare între statele membre cu un sistem de predare între autorităţile judiciare a persoanelor condamnate sau bănuite în scopul executării sentinţelor de condamnare sau a urmăririlor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Acest sistem vizează astfel să faciliteze şi să accelereze cooperarea judiciară în scopul de a contribui la realizarea obiectivului atribuit Uniunii de a deveni un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie întemeindu-se pe gradul ridicat de încredere care trebuie să existe între statele membre.
Curtea aminteşte, în primul rând, că statele membre sunt, în principiu, obligate să dea curs unui mandat european de arestare. Autoritatea judiciară de executare nu poate supune executarea unui mandat european de arestare decât condiţiilor definite la articolul 5 din decizia-cadru. În această privinţă, o dispoziţie din decizia-cadru împiedică autorităţile judiciare să refuze executarea mandatului de arestare emis în scopul executării unei pedepse, într-o situaţie în care persoana în cauză nu a fost prezentă în persoană la proces, în cazul în care, având cunoştinţă de procesul stabilit, aceasta a mandatat un avocat pentru a o apăra şi a fost efectiv apărată de acesta din urmă.
Curtea notează că Legiuitorul Uniunii a optat pentru prevederea exhaustivă a cazurilor în care executarea unui mandat de arestare emis în scopul executării unei hotărâri pronunţate în lipsă trebuie să fie considerată că nu aduce atingere dreptului la apărare. Această soluţie este incompatibilă cu menţinerea unei posibilităţi a autorităţii judiciare de executare de a supune această executare condiţiei ca respectiva hotărâre de condamnare să poată fi revizuită pentru a garanta dreptul la apărare al persoanei în cauză.
Totodată, Curtea consideră că această dispoziţie din decizia-cadru este compatibilă cu dreptul la o cale de atac efectivă şi la un proces echitabil, precum şi cu dreptul la apărare, recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Deşi dreptul persoanei acuzate de a fi prezentă în persoană la proces constituie un element esenţial al dreptului la un proces echitabil, acest drept nu este absolut, persoana acuzată putând să renunţe la acesta cu anumite garanţii. Astfel, dispoziţia în cauză enunţă condiţiile în care persoana interesată trebuie să fie considerată că a renunţat în mod voluntar şi neechivoc să se prezinte la proces.
În ultimul rând, Curtea arată că nici articolul 53 din cartă, care prevede că aceasta din urmă nu aduce atingere drepturilor omului recunoscute, printre altele, prin constituţiile statelor membre, nu permite unui stat membru să supună predarea unei persoane condamnate în lipsă condiţiei ca hotărârea de condamnare să poată fi revizuită în statul membru emitent pentru a evita aducerea unei atingeri dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare garantate de constituţia sa. Desigur, acest articol din cartă confirmă că, în cazul în care un act de drept al Uniunii implică măsuri naţionale de punere în aplicare, autorităţile şi instanţele naţionale pot să aplice standarde naţionale de protecţie a drepturilor fundamentale, cu condiţia ca această aplicare să nu compromită nivelul de protecţie prevăzut de cartă şi nici supremaţia, unitatea şi caracterul efectiv al dreptului Uniunii. Or, faptul de a supune predarea unei persoane unei astfel de condiţii, neprevăzută de decizia-cadru, ar conduce, prin faptul că ar repune în discuţie uniformitatea standardului de protecţie a drepturilor fundamentale definit prin aceasta, la o încălcare a principiilor încrederii şi recunoaşterii reciproce pe care urmăreşte să le consolideze şi, prin urmare, la o compromitere a caracterului său efectiv. Astfel, decizia-cadru reflectă consensul la care au ajuns statele membre în ansamblul lor în privinţa conţinutului care trebuie atribuit, în temeiul dreptului Uniunii, drepturilor procedurale de care beneficiază persoanele condamnate în lipsă care fac obiectul unui mandat european de arestare.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe