- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.06.2015, 14:34)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CJUE: Resortisanţii ţărilor terţe pot fi obligaţi să promoveze un examen de integrare socială
Statele membre pot obliga resortisanţii ţărilor terţe rezidenţi pe termen lung să promoveze un examen de integrare civică, costurile pentru această examinare urmând să fie suportate de către rezidenţi, potrivit unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Urmărește
141 afișări
CJUE: Resortisanţii ţărilor terţe pot fi obligaţi să promoveze un examen de integrare socială (Imagine: Shutterstock)
Una dintre directivele Uniunii prevede că statele membre acordă statutul de rezident pe termen lung resortisanţilor ţărilor terţe care au avut reşedinţa legală şi fără întrerupere pe teritoriul lor timp de cinci ani înainte de a depune cererea.
CJUE a analizat cazul a două resortisante ale unor ţări terţe care, de la 14 noiembrie 2008 şi, respectiv, de la 8 iunie 2007, sunt titulare de permise de şedere de rezident pe termen lung în Ţările de Jos.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"În conformitate cu dreptul olandez, ele sunt supuse unei obligaţii de a promova un examen de integrare civică într-un termen stabilit sub sancţiunea aplicării unei amenzi, pentru a demonstra dobândirea de aptitudini de limbă neerlandeză, în scris şi oral, precum şi o cunoaştere suficientă a societăţii olandeze. Dacă examenul nu este promovat în acest termen, se stabileşte un nou termen, cuantumul amenzii fiind de fiecare dată majorat", potrivit unui comunicat al Curţii.
Cele două persoane au formulat acţiuni împotriva deciziilor prin care erau obligate să promoveze acest examen. Centrale Raad van Beroep (Tribunalul central de contencios administrativ, Ţările de Jos), sesizat cu litigiul în apel, exprimă îndoieli în privinţa conformităţii obligaţiei de integrare civică în raport cu directiva.
Tribunalul a cerut Curţii de Justiţie să se pronunţe dacă, după acordarea statutului de rezident pe termen lung, statele membre pot să pună condiţii de integrare sub forma unui examen de integrare civică, sancţionat printr-un sistem de amenzi.
Prin hotărârea de joi, Curtea stabileşte că "directiva nu se opune impunerii obligaţiei de a promova un examen de integrare civică, cu condiţia însă ca modalităţile de aplicare a unei astfel de obligaţii să nu fie susceptibile să pună în pericol realizarea obiectivelor directivei".
Mai întâi, Curtea a constatat că promovarea examenului nu este o condiţie pentru a obţine, nici pentru a conserva statutul de rezident pe termen lung, ci atrage doar aplicarea unei amenzi.
În plus, conform sursei citate, Curtea arată importanţa acordată de legiuitorul Uniunii măsurilor de integrare.
"În această privinţă, Curtea constată că directiva nu impune, nici nu interzice statelor membre să solicite resortisanţilor ţărilor terţe să îndeplinească condiţii de integrare după obţinerea statutului de rezident pe termen lung", conform CJUE.
De asemenea, Curtea declară că situaţia resortisanţilor ţărilor terţe nu este comparabilă cu cea a resortisanţilor naţionali în ceea ce priveşte utilitatea unor măsuri de integrare precum dobândirea unei cunoaşteri atât a limbii, cât şi a societăţii ţării. În consecinţă, faptul că obligaţia de integrare civică în discuţie nu este impusă resortisanţilor naţionali nu încalcă dreptul resortisanţilor ţărilor terţe rezidenţi pe termen lung la egalitate de tratament cu resortisanţii naţionali, precizează instanţa.
"Pe de altă parte, este incontestabil că dobândirea unei cunoaşteri atât a limbii, cât şi a societăţii statului membru gazdă favorizează interacţiunea şi dezvoltarea de raporturi sociale între resortisanţii naţionali şi resortisanţii ţărilor terţe şi facilitează accesul acestora din urmă la piaţa muncii şi la formarea profesională", conform CJUE.
Cu toate acestea, modalităţile de punere în aplicare a obligaţiei de integrare civică nu trebuie să pună în pericol realizarea obiectivelor directivei. În această privinţă, Curtea apreciază că trebuie să se ţină seama, în special, de nivelul de cunoştinţe necesar pentru a promova examenul, de accesul la cursuri şi la materialul necesar pentru a pregăti examenul, de cuantumul taxelor de înscriere sau chiar de circumstanţe individuale particulare, precum vârsta, alfabetizarea sau nivelul de educaţie.
"În ceea ce priveşte amenda, Curtea remarcă faptul că cuantumul maxim al acesteia atinge un nivel relativ ridicat, respectiv 1.000 de euro, şi că această amendă poate fi aplicată de fiecare dată când termenele stabilite pentru promovarea examenului de integrare civică se împlinesc fără ca acest examen să fie promovat, iar aceasta fără nicio limită, până când resortisantul ţării terţe vizat promovează examenul menţionat", precizează sursa citată.
Pe de altă parte, taxele de înscriere pentru susţinerea examenului, precum şi cheltuielile de pregătire a acestuia sunt în sarcina resortisanţilor ţărilor terţe în cauză.
În ceea ce priveşte, în special, taxele de înscriere, Curtea arată că, potrivit guvernului olandez, cuantumul acestor taxe se ridică la 230 de euro, resortisanţii ţărilor terţe în cauză trebuind să le achite, în cursul termenului stabilit, de fiecare dată când se prezintă la examenul de integrare civică. În aceste condiţii, a căror verificare revine instanţei naţionale, plata unei amenzi, pe lângă plata cheltuielilor referitoare la examene, poate să pună în pericol realizarea obiectivelor urmărite prin directivă şi, prin urmare, să o lipsească pe aceasta de efectul său util, conchide CJUE.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46