CL Constanţa s-a constituit parte civilă în ultimul dosar în care Mazăre a fost trimis în judecată

Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă în dosarul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată, pentru că ar fi primit 7 milioane euro de la firma Polaris M Holding pentru ca această societate să câştige licitaţia pentru serviciul de salubrizare, prejudiciul depăşind 200 milioane lei

Urmărește
733 afișări
Imaginea articolului CL Constanţa s-a constituit parte civilă în ultimul dosar în care Mazăre a fost trimis în judecată

CL Constanţa s-a constituit parte civilă în ultimul dosar în care Mazăre a fost trimis în judecată (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Consiliului Local Constanţa s-a aflat un proiect de hotărâre privind constituirea CL parte civilă în dosarul în care fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru că a înlesnit în 2008 câştigarea de către firma Polaris M Holding a serviciului de salubrizare în municipiu, contractul fiind valabil pe o perioadă de 25 de ani.

Douăzeci de consilieri au votat în favoarea constituirii CL parte civilă în proces, în timp ce patru consilieri PSD au votat împotrivă.

De asemenea, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a propus constituirea unei comisii în cadrul Consiliului Local care să analizeze contractul dintre firma Polaris M Holding şi municipalitate.

“Contractul se derulează în continuare şi tocmai pentru a vedea cum se derulează am propus Consiliului Local înfiinţarea unei comisii formate din consilieri ce acoperă tot spectrul politic care să analizeze atât contractul cu Polaris, cât şi modul în care acesta se derulează. Vom cere consilierilor locali ce fac parte din această comisie să ne spună concluziile la care au ajuns după ce vor începe activitaea. Executivul le va pune la dispoziţie orice informaţie legată de contractul cu Polaris”, a declarat Decebal Făgădău.

În 10 decembrie, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

Mazăre este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, deputatul PSD Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din Primărie, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă sub control judiciar, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

De asemenea, în acest dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, deputatul Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding S.R.L, dar şi SC Polaris M Holding S.R.L, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru dare de mită.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi Gabriel Stan, viceprimar al municipiului Constanţa, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, funcţionari la Primăria Constanţa, la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi a primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ştefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani”, se arăta în comunicatul DNA.

De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

“Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L. şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”, susţin procurorii anticorupţie.

DNA preciza că principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu a fost primarul Radu Mazăre.

Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat Gabriel Stan, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura Oprea, angajaţi ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziţii legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

“Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare printre altele la: impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de două oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim de trei participanţi, tariful de salubritate”, mai arăta comunicatul DNA.

Totodată, în perioada noiembrie 2006 - 2013, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

“Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, menţionau procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Radu Mazăre a fost arestat preventiv în 2 aprilie în acest dosar, tot atunci fiind emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar. El a fost eliberat din arest după trei luni, în 24 iunie, şi pus sub control judiciar.

În 3 aprilie, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, într-un alt dosar în care este cercetat pentru vânzarea unor terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, procurorii stabilind că în acest caz bugetul Primăriei Constanţa a fost prejudiciat cu peste patru milioane de euro.

În 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de alte 36 de persoane - membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, dar şi funcţionari din cadrul instituţiei, funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai unor persoane îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, dar şi interpuşii cumpărători de terenuri - în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. Conform rechizitoriului procurorilor anticorupţie, prin aceste fapte ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului, iar 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

De asemenea, Mazăre este cercetat într-un alt dosar, în care este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă", pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. În acest caz este cercetat şi Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societăţi comerciale", pentru dare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici