CL Târgu Mureş va acoperi pierderile firmei care a concesionat o parte a sistemului de termoficare

Consiliul Local Târgu Mureş a aprobat, joi, majorarea subvenţiei la preţul de producere a gigacaloriei, acoperind astfel mare parte din pierderile înregistrate de firma RFV, care a concesionat o parte a sistemului de termoficare din oraş, în urmă cu câteva luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Consilierii locali au fost de acord cu majorarea preţului de producere a gigacaloriei de la 301 lei la 391,3 lei.

Preţul de facturare către populaţie, de 231 de lei, a rămas neschimbat, însă, ca urmare a votului consilierilor locali, subvenţia acordată de la bugetul local va fi majorată de la 70 la 160 de lei pe gigacalorie.

Viceprimarul municipiului Târgu Mureş Csegzi Sandor a precizat că, în condiţiile în care sunt puţin peste 7.000 de apartamente în sistemul deservit de RFV, şi nu 17.000, cât se estima iniţial, consumul de energie termică, exprimat în gigacalorii, va fi mai mic decât se estimase.

Ca urmare, subvenţia majorată la preţul gigacaloriei nu va însemna o sumă mai mare de la bugetul local, faţă de cât se prognozase, a arătat acesta.

Csegzi a precizat că RFV s-a arătat de bună credinţă, plătind redevenţa de 2 milioane de euro la care s-a angajat prin contractul de concesionare şi urmând să mai facă investiţii de încă 2 milioane de euro în sistem în următoarea perioadă.

Celălalt viceprimar, Claudiu Maior, a precizat că Primăria va acorda acest ajutor, în beneficiul populaţiei, pentru a nu se majora preţul de facturare către aceasta.

"În momentul în care pui în balanţă 7.000 de apartamente faţă de o societate care până în iarnă va trebui să mai investească încă 2 milioane de euro, lucru pe care l-am discutat cu societatea, stai şi te gândeşti: mai ceri de la cetăţean, faci o mărire pe spinarea cetăţeanului, său încerci să mai ajuţi de la Primărie? Şi atunci am venit cu acest ajutor de la Primărie, pentru populaţie, ca să nu se mărească preţul de facturare către populaţie", a motivat Maior decizia consilierilor locali.

El a adăugat că în perioada de vară, când se furnizează doar apă caldă, subvenţia va fi mult mai mică.

Secretarul Primăriei, Maria Cioban, a precizat că majorarea subvenţiei va intra în vigoare din luna martie, nicidecum retroactiv.

Firma care a concesionat o parte din sistemul de termoficare din Târgu Mureş la sfârşitul anului trecut, RFV, a înregistrat pierderi de 40 la sută în primele două luni de furnizare, numărul de consumatori fiind mult mai mic decât se estimase, şi a solicitat de la municipalitate să acopere o parte din aceste pierderi.

RFV Mureş Energy SA a precizat că tariful de producţie pentru care a obţinut avizul ANRSC şi aprobarea Consiliului Local al municipiului Târgu Mureş "a fost calculat pentru prestarea serviciului la aproximativ 17.000 de apartamente, cu vânzarea anuală a 100.000 de gigacalorii", pe baza datelor cuprinse în documentaţia de atribuire elaborată pentru gestionarea serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Târgu Mureş.

"Faţă de 17.000 de apartamente la care s-a estimat numărul de consumatori finali, la data iniţierii procedurii de licitaţie publică pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Târgu Mureş, după semnarea contractului s-au inventariat apartamentele şi s-a constatat că există racordate la sistemul centralizat doar un număr de aproximativ 7.024 de apartamente", se arată în materialul RFV care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali.

În 26 octombrie anul trecut, reprezentanţii Primăriei Târgu Mureş şi cei ai firmei ungare RFV, câştigătoarea licitaţiei pentru cesionarea unei părţi din serviciul de termoficare din municipiu, au semnat contractul în acest sens, valabil pe 25 de ani. Potrivit viceprimarului Csegzi Sandor, contractul semnat cu firma ungară RFV pe 25 de ani prevede concesionarea a 15 centrale termice de cartier (CET-uri), din zona neafectată în mare măsură de debranşări, unde "spera" să mai fie 10.000 de consumatori în sistemul centralizat. Preţul gigacaloriei a fost stabilit la maxim 301 lei, din care 231 plătiţi de cetăţean şi 70 de lei subvenţie de la Primărie, în primul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici