Clădire monument istoric din Timişoara, dărâmată de un clan de romi. Autorităţile au sistat lucrările

Lucrările făcute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara, Casa Muhle, situată în apropierea centrului municipiului, au fost sistate de autorităţile locale, deoarece proprietarul a demolat acoperişul, acţiune pentru care nu exista autorizaţie.

Urmărește
4226 afișări
Imaginea articolului Clădire monument istoric din Timişoara, dărâmată de un clan de romi. Autorităţile au sistat lucrările

Clădire monument istoric din Timişoara, dărâmată de un clan de romi. Autorităţile au sistat lucrările

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Primăria Timişoara, pentru lucrările executate la clădire a fost dată ultima autorizaţie în iulie 2011, însă acestea se refereau doar la anumite lucrări, în timp ce proprietarul, Ionel Stancu, a demolat acoperişul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform autorizaţiei eliberate la cererea lui Ionel Stancu - reprezentant al unui clan de romi, potrivit autorităţilor locale -, proprietarul avea voie să execute "lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol".

Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, proprietarii au dărâmat acoperişul.

Vineri, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, Poliţiei Locale, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Inspectoratului de Stat în Construcţii au descins la această adresă şi au cerut sistarea imediată a lucrărilor.

"În urma verificării de vineri s-a constatat faptul că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări", se arată în comunicat.

Casa Muhle a fost construită în secolul XIX şi a aparţinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir românesc. Situată în apropierea centrului Timişoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerată întotdeauna una dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu.

La începutul anilor 2000, clădirea monument istoric a fost cumpărată de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara.

Conform presei locale din Timişoara, "romii de catifea" sau "mafia imobiliară ţigănească" au pornit, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, o adevărată "vânătoare de imobile istorice". Presa a relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor aflau cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, obligau proprietarii celorlaltor apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timişoreană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici