Video Clădirea istorică în care se află acum „Fabrica”, ameninţată de buldozere. Ministerul Culturii a respins clasarea ca monument istoric

  • Clădirea fostei fabrici Apollo, construită în 1898 şi parte a patrimoniului industrial, nu se regăseşte în lista monumentelor istorice din Bucureşti
  • Primăria municipiului Bucureşti ajută la demolarea clădirii cu valoare istorică şi avizează demolarea fostei fabrici de ciorapi Apollo
  • Acolo se află acum clubul ”Fabrica”
Urmărește
5827 afișări
Clădirea fostei fabrici Apollo, construită în 1898 şi parte a patrimoniului industrial, nu se regăseşte în lista monumentelor istorice din Bucureşti. Primăria municipiului Bucureşti ajută la demolarea clădirii cu valoare istorică şi avizează demolarea fostei fabrici de ciorapi Apollo, unde se află acum clubul ”Fabrica”. Ansamblul arhitectural ”Fabrica” este unul dintre puţinele spaţii de regenerare urbană din Bucureşti.
 
Bucureştiul nu se poate lăuda cu foarte multe spaţii de regenerare urbană. Unul dintre puţinele existente riscă să dispară de pe hartă. Fosta Fabrică de ciorapi Apollo, contruită la sfârşitul secolului XIX, ar putea face parte din patrimonial industrial al Bucureştiului, însă nu se regăseşte pe lista monumentelor istorice. Mai mult, primăria Bucureşti vrea să demoleze întregul ansamblu arhitectural”, transmite Tatiana Paşcovschi, reporter MEDIAFAX.
 
Clădirea fostei Fabrici Apollo se află în zona Filaret, o moştenire industrială valoroasă, cu potenţial de a deveni un centru cultural şi creativ deosebit. Primăria municipiului Bucureşti este gata să şteargă cu buretele această clădire şi dă aviz de demolare. În zonele istorice protejate nu pot fi construite clădiri mai înalte de 16 metri, dar aici ar urma să apară blocuri de locuit cu opt etaje.
 
Edmond Niculuşcă, director ARCEN:  Beneficiarul acestui proiect este o firmă privată, Imobiliar Agramont, iar proiectantul acestui proiect este Compania Municipală de Dezvoltare Durabilă. Aşa dar, primăria capitalei a ajuns să facă PUZ-uri derogatorii de la regulamentul de zonă construită, protejată pentru o firmă privată.
 
Clădirea superbă din cărămidă roşie este fostul corp administrativ al vechii fabrici înfiinţate de doctorul Nicolae Cerkez în 1998. Comuniştii au rebotezat-o în cinstea zeului Apollo. După Revoluţie fabrica de ciorapi a mai funcţionat până la falimentul din 2004. O parte din fabrică este demolată şi în locul ei apare o construcţie cilindrică gri ce face disonanţă cu celelalte clădiri din zona istorică protejată de pe strada ”11 iunie”. Clădirea rămasă este recondiţionată şi îţi este cunoscută acum ca clubul ”Fabrica”.
 
„Este un loc unde se adună foarte multe familii, mai ales vara pentru terasă şi locul de joacă şi ideal ar fi să nu se demoleze şi mai ales am înţeles să că vor să facă un bloc de opt etaje. Eu stau aici la etajul trei şi ne-ar bloca absolut tot soarele. Adică nu este ceea ce ne-am dori”, spun oamenii care locuiesc în zonă.
 
Activiştii au încercat să includă fabrica de ciorapi pe lista monumentelor istorice.
 
Edmond Niculuşcă, director ARCEN: În iulie 2019, fundaţia ”Pro Patrimoniu” a cerut Direcţiei de Cultură Bucureşti, deci ministerului Culturii să claseze această fabrică. A respins clasarea fabricii ca monument istoric pentru că aceptase între timp cererea primăriei capitalei de demolare.
 
Proiectul de demolare este supus dezbaterilor publice şi a ajuns pe masa consilierilor generali ai municipiului Bucureşti. Mediafax a transmis o solicitare primăriei municipiului Bucureşti de a explica situaţia ansamblului arhitectural al fostei fabrici de ciorapi Apollo. Aşteptăm răspunsul şi îţi vom spune care va fi soarta acestei clădiri istorice lăsată în zona nepăsării de către autorităţi. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici