- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clădirea Liceului de Arte Timişoara, retrocedată; ISJ vrea să mute elevii în construcţii modulare
Inspectoratul Şcolar Timiş propune mutarea a circa 450 de elevi ai Liceului de Arte Plastice din Timişoara în "construcţii modulare" amplasate în curtea unei şcoli generale din municipiu, întrucât clădirea în care funcţionează liceul a fost retrocedată, Primăria plătind chirie de 31.600 euro lunar.
Consilierii locali din Timişoara vor dezbate, marţi, trei propuneri legate de locul unde îşi va desfăşura în continuare activitatea Liceul de Arte Plastice din municipiu, după ce, în urmă cu cinci ani, imobilul în care funcţionează acum această unitate şcolară a fost retrocedat Fundaţiei Caritatea a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De atunci, Primăria Timişoara plăteşte chirie pentru acest imobil în suprafaţă de 3.160 de metri pătraţi, chirie care în acest moment este de 31.600 de euro pe lună, contractul urmând să expire la 30 septembrie.
Potrivit documentelor înaintate consilierilor locali, prima propunere, care este agreată şi de conducerea Liceului de Arte Plastice, este ca această unitate şcolară să îşi continue activitatea în actualul spaţiu, municipalitatea urmând să negocieze o chirie lunară care să nu depăşească 10.000 de euro. Însă, conform unei adrese înaintate de conducerea Liceului de Arte Plastice, Fundaţia Caritatea a înaintat, în luna martie, o propunere de reducere a chiriei lunare la 18.000 de euro.
O a doua propunere care va fi dezbătută de consilierii municipali aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, care doreşte închirierea unor "construcţii modulare", care să fie amplasate în curtea Şcolii Generale nr. 9.
Conform adresei semnate de conducerea Liceului de Arte Plastice, o singură firmă, Algeco, a făcut o ofertă pentru închirierea de construcţii modulare, cerând o chirie lunară, la un spaţiu construit de aproape 1.900 de metri pătraţi, de 12.990 de euro, fără TVA, pentru un contract pentru minimum trei ani.
La această sumă s-ar adăuga costurile montării construcţiilor modulare, care sunt de 26.986 de euro, fără TVA, costurile demontării la finalul contractului, care sunt de 62.880 de euro, fără TVA, şi "alte costuri", în valoare de 24.000 de euro, fără TVA.
Conform sursei citate, "aceste sume nu conţin cheltuielile de racord la utilităţile publice (apă, canal, gaz, curent)". Potrivit calculelor realizate de conducerea Liceului de Arte Plastice din Timişoara, costul total, pentru o perioadă de trei ani, ar urma să fie de 20.050 de euro pe lună.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Timiş Halasz Ferenc a declarat că Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a cerut şi a obţinut oferte pentru construcţiile modulare de la o singură firmă.
"Această firmă din Sibiu (Algeco - n.r.), care face construcţii modulare, s-a prezentat cu o ofertă la Primăria Timişoara din 2009, dar nu a primit niciun răspuns. Atunci am primit şi noi un prospect, iar în luna februarie am avut o iniţiativă, am luat legătura cu ei. Am fost şi la alte unităţi şcolare, la grădiniţe suprapopulate unde aceste containere ar putea fi o soluţie pentru mărirea spaţiului de învăţământ. (...) Alte oferte nu am cerut. Dar nimeni nu s-a aruncat şi nu a venit cu un alt preţ", a afirmat Halasz.
Potrivit adresei conducerii Liceului de Arte Plastice, există şi varianta cumpărării construcţiilor modulare, la un preţ de 400 de euro pe metru pătrat, însă costul construirii unui nou imobil lângă Şcoala Generală nr. 9 ar fi de 370,7 euro pe metru pătrat.
O a treia propunere înaintată Consiliului Local Timişoara, care aparţine Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei, se referă la mutarea Liceului de Arte Plastice în clasele disponibile la Şcoala Generală nr. 9, însă, se menţionează în adresa amintită, "la aceste spaţii ar putea exista inconveniente sau obiecţiuni din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş".
Halasz Ferenc a declarat că oricare soluţie va fi aleasă aceasta trebuie să fie pe un termen mediu, de cel puţin cinci ani, şi la "costuri mai rezonabile decât în momentul de faţă".
"Pentru acest liceu trebuie găsită o soluţie pe termen mediu, pe cinci-zece ani, care să fie la costuri mult mai rezonabile decât în momentul de faţă. Această construcţie modulară aduce un surplus de spaţii pentru acest liceu. Cu clădirea existentă la Şcoala Generală nr. 9 şi cu aceste spaţii ar exista un spaţiu mult mai generos. Cei de la Liceul de Ate Pastice ţin însă morţiş să funcţioneze în buricul târgului, deşi, fiind în chirie, în clădirea în care se află acum nu au mai fost făcute investiţii şi nici nu au aviz sanitar de funcţionare", a spus Ferenc.
Liceul de Arte Plastice din Timişoara are în acest moment 19 clase, în care studiază aproximativ 450 de elevi. Pentru chiria imobilului, Primăria Timişoara plăteşte lunar 31.600 de euro, această sumă reprezentând cel mai mare cost de închiriere a unei clădiri pentru o unitate şcolară din municipiu.
În total, cinci licee din Timişoara îşi desfăşoară activitatea în clădiri retrocedate, pentru celelalte patru Primăria Timişoara plătind o chirie lunară de circa 24.000 de euro. Spre exemplu, chiria percepută Primăriei Timişoara de către Episcopia Romano-Catolică pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea cel mai mare liceu din municipiu, Colegiu Naţional Bănăţean, este de circa 15.000 de euro pe lună.
Municipalitatea plăteşte cea mai mică chirie, 730 de lei pe lună, pentru imobilul în care se află Liceul "Nikolaus Lenau".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO