- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (07.11.2019, 15:55)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clădirile publice din România, incluse într-o acţiune de măsurare a concentraţiei de radon - gaz puternic cancerigen
Un operator economic, care are ca acţionar UBB Cluj-Napoca şi un laborator al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, va începe de la sfârşitul lunii noiembrie o acţiune la nivel naţional de măsurare a concentraţiei de radon, un gaz cu efect cancerigen, din toate clădirile publice din România.
Urmărește
274 afișări
Clădirile publice din România, incluse într-o acţiune de măsurare a concentraţiei de radon - gaz puternic cancerigen
Şeful Laboratorului de Încercări Radon „Constantin Cosma” din Cluj-Napoca, Alexandra Cucoş, a declarat, joi, la o dezbatere organizată la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB, că, printr-o directivă europeană din 2013, radonul a fost recunoscut ca principal factor de mediu cancerigen pentru populaţie.
„În momentul de faţă suntem într-o reţea de dezvoltare a unor entităţi private sub cupola unui operator economic, cu acţionar UBB şi Laboratorul de Încercări Radon din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB, care va avea capacitatea să măsoare concentraţia de radon din toate clădirile publice cu locuri de muncă, şcoli şi grădiniţe din România. Acţiunea de măsurare va fi una la nivel naţional şi va începe la sfârşitul lunii noiembrie. Deţinătorii acestor clădiri trebuie să ne contacteze pentru a putea efectua aceste măsurători. Printr-o directivă europeană din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populaţie, fiind unul din elementele care se regăsesc în resursele naturale ale planetei. Măsurarea concentraţiei de radon în interior devine obligatorie prin legislaţia românească din august 2019, iar acţiunea noastră va dura până în anul 2021”, a spus Cucoş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit acesteia, măsurarea concentraţiei de radon are rolul de a reduce rata de cancer pulmonar şi rata de deces prin cancer, prin aplicarea unor măsuri de control şi soluţii de remediere dacă se depăşeşte pragul de risc.
Medicul chirurg pneumolog Dan Nicolau a declarat la rândul său că radonul se situează pe locul 2 după fumat ca şi cauză de apariţie a cancerului pulmonar.
„Radonul este, poate, mai periculos decât fumatul, deoarece fumatul este o chestiune voluntară, dar cu acest gaz, radonul, pe care ţi-l dă pământul, ce faci? Habar nu ai că trăieşti într-un mediu care te poate afecta şi de care te poţi feri, dacă ştii despre existenţa radonului şi măsurile de prevenţie. Este nevoie de o ventilaţie adecvată a clădirilor, de materiale de construcţii, folosite mai ales la partea de fundaţie, dar şi de efectuarea unor analize medicale o dată pe an”, a spus Nicolau.
Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului împreună cu Centrul pentru Cercetări Aplicate de Mediu şi Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” din cadrul UBB au organizat, joi, de Ziua Europeană a Radonului, dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public şi cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36