- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.03.2013, 12:58)
- Elvira Gheorghita
CLASA PREGĂTITOARE: Câte locuri sunt disponibile la înscriere în Capitală
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat, vineri, că pentru înscrierea în clasa pregătitoare în şcolile din Capitală sunt cu aproape 50 de clase mai mult, ceea ce reprezintă aproximativ 1.250 de locuri în plus.
Urmărește
803 afișări
CLASA PREGĂTITOARE: Câte locuri sunt disponibile la înscriere în Capitală (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)
"În anul şcolar 2012-2013, am avut 181 de unităţi cu clase pregătitoare. Acum vom avea 185. De asemenea, numărul claselor pregătitoare a fost în anul şcolar 2012-2013 de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decât în acest an şcolar", a declarat, într-o conferinţă de presă, inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru.
Potrivit datelor existente în învăţământul preprimar sunt înscrişi 10.203 de copii care împlinesc 6 ani la 1 septembrie 2013, alţi 491 împlinesc 7 ani la 1 septembrie 2013, 4.669 împlinesc 6 ani în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2013.
Potrivit statisticilor ISMB, în anul şcolar 2012-2013, în învăţământul de masă sunt 10.027 de elevi în clasa pregătitoare, iar pentru anul şcolar 2013-2014 la această formă de pregătire sunt 11.900 de locuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
În cazul în care va fi un număr mai mare de solicitări decât locurile estimate atunci vor fi reanalizate situaţia spaţiilor, dacă aceste locuri nu se ocupă, atunci ISMB va restrânge activitatea.
"Dacă sunt mai mulţi copii, atunci vom aloca mai multe clase în unităţile de învăţământ, dar numai în limita spaţiului disponibil. Vreau să-i asigur pe părinţi că toţi copiii vor fi cuprinşi în şcoală, iar pentru ca înscrierea să decurgă cât mai uşor fac precizarea că aceasta poate fi făcută online. Îi rog pe părinţi să nu se înghesuiască marţi, pentru că avem trei săptămâni la dispoziţie, iar în acest interval nu se face repartizare, ci numai înscriere", a precizat Trăistaru.
El a zis că cei care vor uita să se înscrie, trecând termenul alocat pentru această acţiune, va fi tratat individual.
Inspectoratul Şcolar al Capitalei va ţine permanent legătura cu directorii, iar acolo unde există situaţii de excepţie cazurile vor fi transmise Ministerului Educaţiei Naţionale pentru rezolvarea ambiguităţii.
"În cazul în care vor fi părinţi care vor dori o anumită şcoală dacă nu vor fi locuri, atunci vor fi căutate soluţii prin dialog pentru înscrierea în alt nivel de învăţământ. În general pentru situaţii speciale şi bine conturate potrivit legislaţiei în vigoare numărul de locuri la clasă ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus Trăistaru.
Pentru ca acţiunea de înscriere să se desfăşoare în cele mai bune condiţii ISMB va crea puncte speciale de analiză a acestor cazuri. Totodată, inspectorul a precizat că la clasa I nu a fost alocată cifră de şcolarizare pentru că se merge pe cea de la clasa pregătitoare, dar în plus la înscriere vor fi 1.167 de locuri.
Pentru înscrierea la şcolile vocaţionale, copiii vor da o probă de aptitudini înainte de perioada de înscriere.
Inspectoratul general a precizat că nu există clasă pregătitoare pentru şcolile vocaţionale, de aceea elevii urmează această clasă într-o şcoală obişnuită după care susţin testul şi merg la şcoala vocaţională.
Totodată, el a ţinut să precizeze că pentru prima dată în Bucureşti există plan de şcolarizare pentru învăţământul particular.
"Pentru prima dată în Bucureşti am reuşit să organizăm învăţământ particular, având plan de şcolarizare. Astfel celor aproape 12.000 de locuri de clasa pregătitoare din învăţământul de stat li se adaugă la clasa pregătitoare alte 1.000 de locuri în şcolile private.
De asemenea, ISMB este pregătit şi pentru cererile de înscriere în şcolile din Capitală şi pentru elevii proveniţi din alte judeţe, a mai spus Trăistaru.
Potrivit acestuia, doar două şcoli, respectiv Ion Heliade Rădulescu şi Goethe au câte două clase pregătitoare care funcţionează în grădiniţe. De asemenea, 43 de unităţi de învăţământ au forma şcoală după şcoală, a mai spus Trăistaru.
Întrebat dacă există resursă umană suficientă pentru pregătirea copiilor, acesta a răspuns afirmativ.
Potrivit metodologiei de înscriere în învăţământul primar pentru 2013-2014, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare are obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie - 7 aprilie, pentru ca părinţii şi copiii să poată vizita spaţiile şi discuta cu cadrele didactice.
Înscrierile încep în 2 aprilie.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe