- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (11.09.2012, 15:41)
- Pacala Dana , Vasile Magradean ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clasa pregătitoare: Cluj - Clase cu 30 de elevi sau amenajate în grădiniţe din lipsă de spaţiu în şcoli - FOTO
La Cluj-Napoca unele clase pregătitoare vor avea şi câte 30 de elevi întrucât părinţii au recurs la diverse tertipuri pentru a-şi înscrie copiii în şcoli din zona centrală a oraşului, dar există şi situaţii în care clasele pregătitoate vor funcţiona în grădiniţe, nefiind spaţiu suficient în şcoli.
Urmărește
1937 afișări
Clasa pregătitoare: Cluj - Clase cu 30 de elevi sau amenajate în grădiniţe din lipsă de spaţiu în şcoli (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)
Unul dintre liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, "Nicolae Bălcescu", va avea patru clase pregătitoare, din care doar una cu 25 de elevi, restul având 26, 27 sau chiar 30 de elevi. Numărul stabilit de Ministerul Educaţiei este depăşit din cauza părinţilor care au recurs la diverse tertipuri pentru a-şi înscrie aici copiii.
Directorul şcolii, Marinela Zamfir, susţine că metodologia de înscriere a copiilor a permis părinţilor să folosească vize de flotant pentru adrese situate în vecinătatea unităţii de învăţământ. La unele adrese figurau chiar şi câte zece persoane, însă reprezentanţii şcolii spun că nu au ce face.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Avem patru săli de clasă la parter, grupate pentru clasele pregătitoare, iar pentru clasa I au fost pregătite cinci săli, cu una mai mult decât a fost stabilit iniţial prin planul de şcolarizare, deoarece au fost foarte multe cereri din partea părinţilor. Metodologia de înscriere a copiilor a permis părinţilor să vină cu vize de flotant pentru adrese de pe străzi arondate şcolii. Erau chiar şi zece persoane la aceeaşi adresă, dar nu aveam ce face. Eu nu am nicio atribuţie de control şi nici nu pot să verific dacă acea familie locuieşte sau nu la adresa menţionată. Am cerut Poliţiei să verifice şi mi s-a spus că nici ei nu au bază legală pentru a face acest lucru. În ceea ce priveşte numărul mare de elevi din clasele pregătitoare, s-a aprobat o suplimentare a acestora, de la 25 la 27 de copii într-o clasă. Am făcut împărţirea în funcţie de mărimea acestor săli şi am ţinut cont şi de modul în care a intrat mobilierul. Avem şi o clasă cu 30 de elevi", a declarat Zamfir.
Potrivit acesteia, pentru începerea în bune condiţii a anului şcolar mai trebuie finalizată amenajarea toaletelor speciale şi montarea unor chiuvete la înălţimea elevilor de clasă pregătitoare.
În ceea ce priveşte clasa I, la Liceul "Nicolae Bălcescu", tot din cauza numărului ridicat de cereri din partea părinţilor, s-a ajuns în situaţia în care a fost amenajată o clasă în plus, într-o sală mică, de circa 15 metri pătraţi, unde vor învăţa 21 de elevi.
"Este puţin mai mică decât celelalte. Dacă vom fi lăsaţi să funcţionăm, va rămâne clasa aşa. Altă sală pentru această clasă nu văd posibilă pentru că suntem la maximum cu sălile de clasă", a explicat directorul liceului.
Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, consideră "inadmisibil" numărul mare de elevi din clasele pregătitoare.
"Noi am presimţit că lucrurile nu sunt tocmai în regulă în anumite zone în ceea ce priveşte începerea anului şcolar şi a proiectului cu clasa pregătitoare. La Liceul «Nicolae Bălcescu» am constatat nereguli din cauza managementului defectuos. Ei au primit patru clase pregătitoare şi patru de clasa I, mult prea multe pentru capacitatea şcolii. O clasă I va funcţiona într-un spaţiu impropriu şi am dispus să se găsească o altă soluţie pentru că nu vor avea autorizaţie sanitară de funcţionare în aceste condiţii. În plus, au depăşit şi numărul de elevi din clasele pregătitoare, ceea ce este inadmisibil în perspectiva a ceea ce s-a dorit cu această nefericită clasă zero", a spus Vuşcan.
El este de părere că proiectul clasei pregătitoare produce deja "efecte nedorite" asupra copiilor şi părinţilor.
"Trăim în România şi de aici provin situaţiile cu numărul mare de elevi dintr-o clasă şi a numărului ridicat de clase, din presiuni de tot felul. Părinţii îşi doresc ca micuţii lor să înveţe în şcoli din centru, mai serioase. Din păcate, mentalitatea că numai în centru se face şcoală serioasă trebuie depăşită. E inadmisibil să aducem copii din cartiere să înveţe în zona centrală. Cu reglementările impuse la clasa pregătitoare, părinţii au fost nevoiţi să îşi facă viză de flotant ca să poată să îşi înscrie copiii. Deci am produs un deranj extraordinar de mare de care nu ar fi fost nevoie în acest an. A fost o acţiune total nepregătită, legiferată fără să fie deloc pregătită", a spus prefectul judeţului Cluj.
El afirmă că în mai multe localităţi din mediul rural clasele pregătitoare au fost înfiinţate în clădirile grădiniţelor, în condiţiile în care şcolile nu au avut spaţiu suficient.
"Este vorba de comunităţi care şi-au păstrat copiii de la clasa pregătitoare în grădiniţe, iar efectul scontat în ceea ce priveşte această clasă a dispărut. Avem astfel de exemple în Sânpaul, Aşchileu, Aghireş, Gârbău. Poate nici nu era rău să rămână în grădiniţe aceşti copii, ca să nu fie create atâtea situaţii delicate. Am tot contestat încă de anul trecut clasa zero şi modul în care se derulează aceasta, dar bulgărele de zăpadă pornise deja şi nu mai putea fi oprit", a susţinut prefectul judeţului Cluj.
Unul dintre liceele de elită ale municipiului Cluj-Napoca, "Gheorghe Şincai", cu promovabilitate sută la sută la sesiunea din iulie a bacalaureatului, a pregătit o singură clasă pregătitoare, cu 27 de elevi, amenajată într-o clădire separată de cea centrală. Pereţii exteriori ai clădirii sunt desenaţi cu personaje din basme şi cu animale, iar sala de clasă include şi un mic spaţiu de joacă pentru cei mici.
Directorul liceului, Alexandru Bugariu, spune că urmează să fie cumpărate, cu ajutorul părinţilor, jucării şi cărţi de poveşti şi de colorat.
"Am amenajat o clasă mai spaţioasă pentru 27 de copii în incinta clădirii unde sunt numai copii de clasele I-IV. Sala a fost lambrisată, am pus podele noi, am instalat mobilierul. Urmează să achiziţionăm jucării, cărţi de poveşti şi de colorat, tot ceea ce se pretează la clasa pregătitoare, cu ajutorul părinţilor. Acestea nu erau prevăzute în bugetul pentru clasa pregătitoare şi nimeni nu ne-a spus ce să aducem. Avem amenajat şi un loc mic de joacă în clasă, pentru că un astfel de elev nu rezistă patru ore în bancă", a spus Bugariu.
El a menţionat că noul sistem îi este cunoscut, fiind vorba de "clasa de recepţie" din învăţământul anglo-saxon, care durează doi ani, de la cinci la şapte ani, dar condiţiile sunt cu totul altele.
"Nu ştiu dacă suntem pregătiţi pentru o astfel de clasă de recepţie, care este o idee foarte bună. Copilul socializează, se obişnuieşte cu disciplina şcolară, dar cred că prea repede am pus carul înaintea boilor. Din fericire, noi avem un spaţiu care nu este în clădirea centrală, altfel cum i-am fi amestecat pe cei mici cu elevi de clasa a zecea, de exemplu? Eu aş fi lăsat această clasă în spaţiul grădiniţei, unde şi toaletele sunt adaptate, şi aş fi dus acolo învăţătorii", a subliniat Alexandru Bugariu.
Şi Liceul "Apaczai Csere Janos", cu predare în limba maghiară, a pregătit o singură clasă pregătitoare, cu o suprafaţă de 55 de metri pătraţi, care va avea un număr de 21 de elevi, mobilierul fiind instalat, iar spaţiul de joacă amenajat.
"Este o situaţie ciudată legată de pregătirea cadrelor didactice pentru clasa pregătitoare, în condiţiile în care instruirea şi perfecţionarea învăţătorilor s-a încheiat cu o săptămână înaintea începerii anului şcolar. Cred că ar fi fost nevoie de mai mult timp pentru ca astfel de cadre didactice să fie pregătite pentru a începe activitatea. Decalajul de timp legat de angajarea profesorilor este un impediment în începutul cât mai lin pentru aceste clase" , a declarat directorul unităţii de învăţământ, Voros Alpar.
El a adăugat că mai trebuie achiziţionate jucării pentru copii.
În judeţul Cluj vor funcţiona 257 de clase pregătitoare în 129 de şcoli, numărul total de elevi înscrişi fiind de 3.953.
(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe