CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Georgeta Filitti: Este un moment de doliu în România

Istoricul Georgeta Filitti a declarat, pentru MEDIAFAX, vorbind despre decizia clasării Dosarului Revoluţiei din decembrie 1989, că acesta este un moment de doliu în România, un act de laşitate şi o dovadă a faptului că justiţia este manevrată politic.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Georgeta Filitti: Este un moment de doliu în România

CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Georgeta Filitti: Este un moment de doliu în România

Georgeta Filitti a spus că, din punctul său de vedere, clasarea Dosarului Revoluţiei este echivalentă cu "exonerarea de vină" a celor vinovaţi de moartea a 1.200 de oameni.

"E totuşi o decizie care mă uimeşte, pentru că am avut o clipă senzaţia că într-adevăr justiţia se mişcă. Dar înseamnă că justiţia continuă să fie remorca factorului politic", a spus Georgeta Filitti.

Ea şi-a amintit că, în momentul Revoluţiei din 1989, era pe stradă. "Fără să fiu o curajoasă, umblam de nebună, şi datorez viaţa unui anonim. Eu lucram la Institutul Iorga (al Academiei Române, n.r.) şi, când am ieşit din staţia de metrou de la Aviatorilor, cineva m-a tras cu brutalitate în jos şi au început să şuiere gloanţe în dreptul capului. Numai o întâmplare a făcut ca un glonte rătăcit să nu mă nimerească. Şi m-am dus zi de zi la Institutul Iorga, care era pe bulevardul Aviatorilor, numărul 1", a spus istoricul Georgeta Filitti, precizând că vorbeşte din perspectiva cetăţeanului paşnic al Bucureştiului.

Totodată, Georgeta Filitti a afirmat că "e foarte greu de susţinut că au venit nişte misterioşi care au tras".

"Cei care au tras au fost oamenii proaspătului, foarte proaspătului Guvern, adică ai celor care au pus mâna pe putere şi ca ăştia să fie exoneraţi pentru că au trecut 25 de ani nu mi se pare un lucru chibzuit", a declarat Georgeta Filitti.

Din perspectiva sa, nu există nicio justificare logică pentru clasarea acestui dosar.

"Este absolut scandalos şi ceva se întâmplă. Înseamnă că societatea românească este mult mai bolnavă decât mi-am imaginat. Pentru că nu e cu putinţă. Care este justificarea? Există un termen de prescriere doar dacă schimbi încadrarea. Încadrarea a fost clară. Nu? Astea au fost crime împotriva umanităţii, mai ales că a fost vorba... Mineriadele şi Revoluţia şi felul cum s-a acţionat la Revoluţie sunt considerate crime împotriva umanităţii. Cei 1.200 de oameni care au murit, ce se întâmplă? Facem cruce şi facem parastase pentru ei? Sunt absolut scandalizată. Absolut sunt scandalizată. Mi se pare un act de laşitate. E un act de laşitate şi înseamnă, spre marele regret al românilor, că justiţia e manevrată politic. E clar. E clar. Faptul că DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.) începuse să se mişte, faptul că erau fapte condamnabile încă din 2008 şi de-abia acum au ajuns pe rol, cu mare întârziere, cu mari daune şi materiale şi morale pentru noi, sunt absolut de acord, dar parcă ceva se mişca. Iată că acum se vede că nu se mişcă nimic. Nu există nicio justificare logică pentru ca aceste fapte imprescriptibile să fie anulate. Nu se poate. Nu se poate şi iar nu se poate. Înseamnă că stăm mai rău decât mi-am imaginat", a spus Georgeta Filitti.

Potrivit istoricului, clasarea dosarului Revoluţiei este un moment de doliu în România.

"Sunt nişte fapte şi eu nu vreau să spun că asta incită, dar ei au tergiversat ani de zile şi le-a fost bine, le-a fost foarte bine şi acuma le va fi în continuare bine. Cum îşi justifică acest Parchet General, afară de trecerea timpului, cum îşi explică exonerarea acestor oameni? Nu se poate, nu se poate. Este un moment de doliu. Eu cred că aşa trebuie perceput. E un moment de doliu în România această abandonare a justiţiei", a concluzionat Georgeta Filitti.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul 11/P/2014 privind fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, "nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare".

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici