Claudiu Manda: Protocolul SRI-ÎCCJ nu are procedură legată de infracţiuni, ci transfer de informaţii tehnice

Preşedintele Comisiei SRI, Cladiu Manda, a declarat, după vizita de marţi a Comisiei la sediul central al instituţiei că protocolul SRI-ÎCCJ, încă în vigoare, conţine date despre "transfer de informaţii tehnice securizate, atunci când se vorbea de solicitarea de mandate securizate".

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda: Protocolul SRI-ÎCCJ nu are procedură legată de infracţiuni, ci transfer de informaţii tehnice

Claudiu Manda: Protocolul SRI-ÎCCJ nu are procedură legată de infracţiuni, ci transfer de informaţii tehnice

"Am solicitat să vedem dacă există protocol între SRI şi CSM. Există şi este denunţat. Am solicitat să ne parvină la Comisie şi mai este un protocol pe care l-am văzut între ÎCCJ şi SRI. Ne-am uitat cu atenţie pe acest protocol care este în vigoare. Nu are niciun fel de procedură legată de infracţiuni, ci are mai degrabă chestiunea de transfer de informaţii tehnice securizate, atunci când se vorbea de solicitarea de mandate securizate cu sistem informatizat. Nu cred că sunt foarte multe lucruri de discutat aici", a afirmat Manda.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Inspecţia Judiciară (IJ) au încheiat protocoale cu Serviciul Român de Informaţii. Surse judiciare au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2012, protocolul fiind denunţat în 2017.
Inspecţia Judiciară (IJ) a încheiat, de asemenea, protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2016 şi la fel şi reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care au semnat şi ei un asemenea document cu SRI, potrivit sursei citate.

Serviciul Român de Informaţii a desecretizat, la sfârşitul lunii martie, protocolul încheiat în anul 2009 cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În luna octombrie 2017, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, declara că sunt în vigoare 65 de protocoale încheiate între Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi diverse instituţii ale statului, dar membrii comisiei nu au apucat să verifice în ce masură respectivele protocoale respectă legislaţia existentă.

Totodată, nu mai puţin de 52 de instituţii aveau încheiate protocoale pentru protejarea datelor. Asta după ce cu câteva luni înainte Eduard Hellvig, şeful SRI, anunţa că a decis denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici