- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clinici de reproducere umană spun că procrearea este un drept fundamental
Reprezentanţi ai clinicilor de reproducere umană susţin că ordinul fostului ministru al Sănătăţii privind oprirea realizării contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială reprezintă un abuz, întrucât dreptul la procreare este un drept fundamental.
Clinici de reproducere umană spun că procrearea este un drept fundamental (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Cei mai mulţi reprezentanţi ai clinicilor de reproducere umană au afirmat că nu ştiau despre ordinul emis în 23 septembrie de către fostul ministrul al Sănătăţii, Ioan Bazac, sau că au aflat despre actul ministerial din mass-media, însă nu l-au citit încă.
Specialiştii susţin că un astfel de document ar fi un abuz, pentru că ar îngrădi dreptul la procreare cuplurilor care nu pot să aibă altfel copii, şi afirmă că nu înţeleg care este logica acestuia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, există şi medici care cred că fostul ministru ar fi dorit de fapt reglementarea acestor servicii în sensul în care Casa de Asigurări de Sănătate ar putea suporta, în anumite condiţii, costurile acestor servicii, pentru un număr de încercări pentru fiecare cuplu.
Psihologul Harry Leemore, de la American Medical Center Bucureşti, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că reprezentaţii clinicii nu ştiau de existenţa ordinului privind scoaterea în afara legii a efectuării contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială.
"Nu înţeleg care e logica. Nu am ce comenta, pentru că noi nu facem în România aceste proceduri. (...) Cred însă că vor să elimine traficul cu aşa ceva, dar nu văd cum pot interzice fertilizarea in vitro. Mai degrabă cred că ar trebui înăsprite pedepsele pentru cei care sunt prinşi", a declarat Leemore.
Împotriva acestei decizii sunt şi medici din spitalele de stat, care au aflat despre existenţa ordinului, şi care susţin că astfel de proceduri sunt prea scumpe pentru a fi decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate.
"O astfel de măsură mi se pare total abuzivă pentru că toate aceste proceduri se plăteau. Nu văd care e problema atâta timp cât ele se realizează cu acordul ambelor părţi. Casa de Asigurări nu ar avea bani să le deconteze", a declarat un medic specialist de la Compartimentul de medicină Materno-Fetală, din cadrul Spitalului Judeţean Ilfov "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".
Reprezentanţii unei alte clinici private din Sibiu, Polisano, au afirmat că au aflat de ordinul fostului ministru, dar au refuzat să-l comenteze.
"Ne abţinem de la comentarii. Nu dăm nicio declaraţie pe acest subiect", a declarat unul dintre directorii Clinicii Polisano.
Pe de altă parte, medicul Chadi Muheidli, de la Dacia Medical Center, a declarat că nu a văzut ordinul, dar crede că de fapt fostul ministru ar fi dorit să aducă o reglementare în acest domeniu.
"Probabil doreşte o reglementare. Nu pot să cred că există o ţară în lume care ar interzice dreptul pacientului de a avea acces la reproducere umană asistată. Bănuiesc că se încearcă o reglementare, pentru că peste tot în Uniunea Europeană aceste proceduri sunt permise cu anumite reglementări. Dreptul la procreare este esenţial şi nu poate fi îngrădit", a afirmat Chadi Muheidli.
În opinia sa, pornind de la ideea că oamenii au dreptul să aibă acces, gratuit sau contra-cost, la orice serviciu medical, se intenţionează asigurarea gratuităţii pentru aceste servicii, în limita unui număr de încercări pentru fiecare cuplu.
"Sunt ţări în care aceste servicii sunt plătite de către casa de asigurări. Dacă şi la noi vor fi asigurate resursele pentru plata consumabilelor pentru una, două sau trei proceduri în cazul fiecărui cuplu, ar fi foarte bine. Noi milităm pentru acest lucru", a mai spus reprezentantul Dacia Medical Center.
El a precizat că într-o astfel de situaţie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau Ministerul Sănătăţii ar trebui să stabilească nişte criterii şi condiţii pentru decontarea acestor servicii.
Ministrul Sănătăţii Ioan Bazac a emis Ordinul 1.156, "văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică, asistenţă medicală şi programe nr. I.B. 9.156 din 22 septembrie 2009, având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 79/2004 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 588/2004 şi ale titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii".
"Art. I. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile art. 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI «Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic» din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.290/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 916 din 10 noiembrie 2006", se arată în Ordinul lui Bazac.
Ordinul, prin care se abrogă un articol din Legea transplantului, a fost publicat în 29 septembrie în Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu puţin timp înainte de a demisiona.
Concret, ordinul abrogă un articol care dădea voie spitalelor de stat şi clinicilor private să facă fertilizarea in vitro şi inseminare artificială contra cost, măsura ministerială venind pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, spun surse medicale.
Procurori susţin că ordinul ministerial de fapt îngrădeşte plata serviciilor medicale pentru fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială.
Totuşi, procedurile sunt extrem de costisitoare, iar statul nu le poate plăti.
O rezoluţie a Parlamentului European din 2008 spune că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia şi subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15 la sută din cupluri. De aceea, PE invită statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilitatii, potrivit site-ului instituţiei europene.
Asociaţia "SOS Infertilitatea", organism care reuneşe persoane cu probleme de fertilitate care, în regim de voluntariat, desfăşoară campania "Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux", va protesta oficial pe lângă Ministerul Sănătăţii, cerând anularea în regim de urgenţă a acestui ordin.
"De asemenea, solicităm crearea în România a unui cadru legislativ coerent, care să împiedice excesele şi experimentările în domeniul reproducerii umane asistate medical şi solicităm elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sănătăţii în domeniul infertilităţii, care să asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile.
"«SOS Infertilitatea» a aflat cu stupoare ca prin Ordinul 1.156 din 23 septembrie 2009 al Ministerului Sănătăţii procedurile de reproducere umană asistată medical - respectiv inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro - nu mai pot fi efectuate în România de către clinicile, publice sau private, care se autofinanţează. Prin excepţie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii pot obţine profit pentru organizator. Este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umana asistată medical în clinicile care se autofinanţează", potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Membrii organizaţiei mai arată că în cele mai multe dintre ţări ale Uniunii Europene există politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajută cuplurile infertile să poată avea copii sunt finanţate din bugetul asigurarilor sociale.
În schimb, în România cuplurile infertile, cărora oricum statul român nu le oferea niciun ajutor, acum li se blochează accesul la aceste proceduri chiar şi în clinicile la care erau dispuşi să plătească.
"SOS Infertilitatea" a condamnat public practicile privind comercializarea de ovocite, descoperite recent în anumite clinici, şi a subliniat încă odată, în acel context, cât de mare nevoie are România de o lege în domeniul atât de sensibil al reproducerii umane asistate medical - unul din obiectivele pentru care Asociaţia militează.
"Însă, prin acest ordin, nu se interzice comercializarea de celule umane - fapt deja interzis şi pedepsit de legislaţia în vigoare din România -, ci se interzice obţinerea de profit în urma realizării procedurilor de reproducere umană asistată medical. În consecinţă, unităţile medicale publice şi private care practicau inseminări artificiale şi fertilizari in vitro nu mai sunt motivate să îşi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici măcar dacă sunt dispuse să plătească nu îşi mai pot realiza visul de a avea un copil în România", a precizat sursa citată.
Conducerea asociaţiei este convinsă că, dacă nu se va reveni pentru modificarea ordinului, cuplurile care îşi doresc un copil vor apela la clinicile din străinătate pentru fertilizare.
Astfel, salariile şi creditele bancare ale cuplurilor infertile din România vor constitui profitul clinicilor din străinătate, de pildă, în Ungaria, unde, de altfel, cetăţenii maghiari beneficiează de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, plătite de către asigurarile de sănătate la care cotizează.
(Material realizat de Aurelia Alexa, aurelia.alexa@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO