Cluj: Amenzi de 250.000 de lei date unor firme de taxi, mai mult de jumătate pentru munca la negru

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au dat, în urma unor controale, amenzi de 250.000 de lei unor firme de taximetrie din Cluj-Napoca, mai mult de jumătate din sumă reprezentând contravaloarea sancţiunilor pentru munca la negru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
36 afișări

Directorul ITM Cluj, Emilian Roşca, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a fost declanşat, în perioada martie-aprilie, un control la firmele de taximetrie, în baza unor informaţii puse la dispoziţie de Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Cluj din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

"ITM Cluj a declanşat, în perioada martie-aprilie, un control privind respectarea legislaţiei muncii în activitatea de taximetrie din Cluj-Napoca. Au fost verificate 127 de societăţi comerciale şi PFA, iar în urma controlului s-au descoperit 50 de persoane care lucrau la negru, dar şi o serie de încălcări ale legislaţiei muncii, referitoare la orele suplimentare, repausul săptămânal şi munca de noapte. Au fost aplicate amenzi totale de 249.500 de lei, din care 147.000 de lei pentru muncă fără forme legale", a spus Roşca.

Potrivit acestuia, controlul a vizat şi aspecte care privesc "lipsa contractelor individuale de muncă sau reducerea nejustificată a timpului de muncă de la opt ore pe zi la două ore pe zi, în condiţiile în care maşinile aflate pe trasee funcţionează non-stop".

"ITM Cluj a constatat că nu există concordanţă între orele lucrate şi numărul de persoane care deserveau taximetrele, nu au fost evidenţiate orele suplimentare şi nu s-au plătit, iar şoferii nu au beneficiat de repausul săptămânal şi nici de plata orelor de noapte. Reducerea numărului de ore din contractele de muncă a avut ca scop «diminuarea» cheltuielilor salariale ale angajatorilor", a explicat şeful ITM Cluj.

El a adăugat că inspectorii ITM Cluj au constatat şi faptul că unele taximetre "au fost conduse de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă şi nici nu erau autorizate ca PFA".

"În urma acţiunilor întreprinse, angajatorii din domeniul de activitate al taximetriei au înregistrat un număr de 274 de contracte de muncă noi", a spus Emilian Roşca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici