- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: Aproximativ 300 de localnici din Mociu protestează faţă de transformarea spitalului în azil
Aproximativ trei sute de persoane protestează, marţi, în curtea spitalului din localitatea Mociu, judeţul Cluj, faţă de transformarea instituţiei în azil de bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Oamenii din comună s-au adunat, în jurul orei 10.00, în curtea spitalului şi au arborat pe clădire bannere cu mesaje precum "Cinci azile pe câmpie, măcar un spital să fie”, "Ce mai aveţi de distrus?”, "22.000 de arondaţi, fără spital - condamnaţi”, "Spitalul Mociu – construit în 1912”. De asemenea, alţi localnici au afişat alte bannere cu inscripţiile "Vrem spital – sănătate” şi "Vrem comasare cu recuperare”.
Protestatarii scandează "Vrem spital, nu azil” şi "Tăiaţi din pensii, dar lăsaţi spitalul”.
Primarul comunei Mociu, Horvath Marton, a declarat că desfiinţarea spitalului reprezintă "condamnarea la moarte” a locuitorilor din comuna Mociu şi a comunelor arondate, care vor fi obligaţi să meargă 40 de kilometri până la Cluj-Napoca pentru consultaţii medicale.
"Oamenii protestează faţă de transformarea spitalului din Mociu în azil de bătrâni. Avem patru deja, nu mai avem nevoie de al cincilea. Avem nevoie de sănătate şi de acest spital. Oamenii din Mociu şi comunele arondate sunt condamnaţi la moarte dacă se desfiinţează acest spital şi vor fi obligaţi să meargă 40 de kilometri până la Cluj pentru consultaţii medicale”, a spus Horvath.
Potrivit acestuia, s-au făcut demersuri pentru transformarea unităţii în secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, propunerea fiind agreată atât de spital, cât şi de Consiliul Judeţean Cluj.
Anul viitor, spitalul din Mociu urma să aniverseze 100 de ani de la înfiinţare.
Directorul spitalului, Adriana Mustea, a declarat că unitatea deserveşte şapte comune din judeţul Cluj cu o populaţie de peste 22.000 de persoane.
"Clădirea spitalului nu ar putea funcţiona ca azil. Populaţia va avea de suferit din punct de vedere al asigurării serviciilor medicale. La Mociu mai este un azil de stat şi unul privat, plus două private în construcţie. La ce mai este nevoie de un azil?”, a spus Mustea.
Spitalul din Mociu are 20 de paturi pentru medicină internă şi zece pentru pediatrie, unitatea fiind deservită 22 de angajaţi, din care trei medici, cinci asistente, un chimist, restul fiind personal auxiliar.
Ministerul Sănătăţii a propus ca din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
-
Franţa dă semnale că ar putea ignora mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
-
Încetarea focului Israel-Hezbollah a intrat în vigoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO