Cluj: CE a aprobat o finanţare de peste 48 de milioane de euro pentru depozitul ecologic de deşeuri

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat, luni, că finanţarea proiectului de construire a unui depozit ecologic de deşeuri a fost aprobată de Comisia Europeană (CE), suma ridicându-se la 48,4 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Şeful CJ Cluj, Alin Tişe, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că viitorul depozit ecologic de deşeuri din judeţ va putea fi folosit o perioadă lungă de timp, de 40-50 de ani.

"Comisia Europeană a aprobat o finanţare de 48,4 milioane de euro pentru proiectul privind «Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj». Vorbim despre depozitul ecologic de deşeuri, de o fabrică de gunoi. Acesta va începe în curând, după ce vom finaliza procedura de licitaţie, şi va putea fi folosit cel puţin 40-50 de ani. Administrarea sa va fi una privată, cu plata către CJ Cluj a unei redevenţe. Important este că aceşti bani, peste 48 de milioane de euro, sunt bani europeni, pe care comunitatea clujeană nu îi va plăti", a spus Alin Tişe.

Potrivit acestuia, aprobarea finanţării proiectului "marchează finalizarea unei munci susţinute, care a durat peste doi ani, perioadă în care s-au făcut paşi concreţi pentru implementarea lui".

"Sunt convins că până anul viitor vom avea prima celulă de depozitare finalizată, cu o capacitate de 1,35 milioane de metri cubi, şi vom opera noul sistem de management al deşeurilor. Un alt aspect important se referă şi la faptul că se asigură şi fondurile necesare închiderii şi ecologizării celor şase vechi rampe din judeţ. Închiderea acestora va începe în acest an", a precizat şeful CJ Cluj.

Alin Tişe a subliniat că în cadrul proiectului sunt prevăzute furnizarea de echipamente de colectare - pubele şi containere pentru deşeuri voluminoase, unităţi de compostare individuală în zonele rurale, construcţia a trei staţii de transfer, în Huedin, Mihai Viteazu şi Gherla, construirea unei staţii de sortare şi a uneia de tratare mecanico-biologică simplă, construcţia unei staţii finale, precum şi închiderea celor şase depozite de deşeuri neconforme.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Cluj Radu Bica a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că proiectul depozitului ecologic de la Cluj este al doilea ca finanţare după Bucureşti.

"Mai avem de semnat contractul de finanţare, împreună cu Ministerul Mediului, fapt care estimez că se va finaliza în perspectiva următoarelor două săptămâni", a spus Bica.

Depozitul ecologic de deşeuri va fi construit pe un teren în suprafaţă de 64 de hectare, situat în zona comunei Feleacu de lângă Cluj-Napoca.

Valoarea totală a proiectului este de 76 de milioane de euro, din care 48,4 milioane de euro reprezintă contribuţia UE, diferenţa fiind asigurată din bugetul de stat, respectiv de Consiliul Judeţean Cluj.

Contribuţia financiară europeană provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici