Cluj: Cei doi tineri judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania au părăsit Penitenciarul Gherla

Cei doi tineri judecaţi în dosarul jafului produs, în februarie 2009, la o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca au părăsit, joi seară, Penitenciarul Gherla, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, un recurs al Parchetului la o sentinţă a Tribunalului Cluj de punere a lor în libertate.

Urmărește
7 afișări

Cei doi tineri judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost aşteptaţi în faţa Penitenciarului Gherla de părinţi şi alte rude, care i-au îmbrăţişat.

Andrei Hosu a spus, la ieşirea din penitenciar, că s-a făcut dreptate după un an şi patru luni.

"S-a făcut dreptate după un an şi patru luni. Le doresc celor care ne-au băgat aici să meargă să se spovedească şi să nu mai facă nimănui ceea ce ne-au făcut nouă", a spus Andrei Hosu.

Bogdan Baciu a declarat, la rândul său, că abia aşteaptă să ajungă acasă.

"Simt că s-a făcut dreptate în sfârşit pentru noi. Abia aştept să ajung acasă", a afirmat Bogdan Baciu.

Cei doi tineri judecaţi în dosarul jafului produs, în februarie 2009, la o filială a Băncii Transilvania din Cluj-Napoca au fost eliberaţi, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, joi, un recurs al Parchetului la o sentinţă a Tribunalului Cluj de punere a lor în libertate, decizia CA fiind definitivă.

Curtea de Apel Cluj a judecat, joi, recursul înaintat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva unei sentinţe a Tribunalului Cluj, instanţă care, săptămâna trecută, a dispus punerea în libertate a lui Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, tinerii judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania.

Instanţa a decis înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, cei doi sunt obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori vor fi chemaţi şi să nu ia legătura cu alte persoane implicate în cauză, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro.

Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

La termenul din 5 octombrie 2010, avocaţii celor doi au cerut revocarea măsurii arestării, susţinând că a apărut o probă nouă, o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.

Vlad Hosu, unul dintre avocaţii celor doi tineri arestaţi, declara că la dosar s-a primit un răspuns de la Institutul de Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, care a efectuat o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.

"Prin expertiza tehnico-ştiinţifică efectuată s-a stabilit că unul dintre autori, cel despre care parchetul spune că ar fi Bogdan Baciu, are o înălţime de 1,84 metri plus minus 1,6 centimetri. Înălţimea pe care o dovedim cu înscrisuri medicale a lui Bogdan Baciu este de 1,78 metri, deci este o diferenţă de şase centimetri între Bogdan Baciu şi adevăratul autor al infracţiunii. În cazul lui Hosu Andrei, acesta are o înălţime de 1,72 metri, iar adevăratul autor are 1,74 metri, plus minus doi centimetri, deci s-ar încadra în această marjă de eroare", declara Vlad Hosu.

Instanţa a respins însă cererea de revocare a măsurii arestării preventive a celor doi tineri.

La termenul din 28 februarie 2011 de la Tribunalul Cluj, avocaţii celor doi tineri au cerut instanţei înlocuirea măsurii arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea şi au depus, în sprijinul solicitării, caracterizări din partea a peste o sută de persoane din care rezultă că tinerii nu reprezintă pericol social.

Tribunalul Cluj a admis cererea avocaţilor, dispunând punerea în libertate a celor doi tineri, dar decizia nu era definitivă. De altfel, decizia a fost atacată cu recurs de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Recursul s-a judecat, în 8 martie, la Curtea de Apel Cluj, unde cei doi tineri au cerut să fie eliberaţi drept cadou pentru mamele lor, însă instanţa a admis recursul Parchetului şi a dispus ca Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să rămână în arest.

În 27 aprilie, la Tribunalul Cluj a avut loc un nou termen în dosar, iar avocaţii celor doi tineri au depus o nouă cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv.

Vlad Hosu, avocatul celor doi, a declarat că judecătorii clujeni au admis cererea şi au dispus înlocuirea măsurii arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea. Cei doi nu au părăsit însă arestul din cauză că procurorii au atacat cu recurs decizia judecătorilor. Recursul a fost judecat, joi, de Curtea de Apel Cluj.

Următorul termen în dosar va avea loc în 24 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici