- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (05.12.2014, 14:48)
- , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: Celor care au trecut vineri prin faţa Muzeului Etnografic le-au fost lustruite cizmele - FOTO
Celor care au trecut vineri prin faţa Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj le-au fost lustruite cizmele de către directorul instituţiei şi de şeful Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, în cadrul unei acţiuni caritabile pentru copii cu dizabilităţi, organizată în ajun de Sfântul Nicolae.
Urmărește
147 afișări
Cluj: Celor care au trecut vineri prin faţa Muzeului Etnografic le-au fost lustruite cizmele - FOTO (Imagine: Vasile Magradean/ Mediafax Foto)
Breasla Meşteşugarilor din Transilvania şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei au organizat, vineri, în ajun de Sfântul Nicolae, o acţiune caritabilă pentru micuţii de la Grădiniţa Specială Malteză - Centrul de zi pentru copii cu dizabilităţi neuromotorii severe din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, şi directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Tudor Sălăgean, au lustruit cizmele trecătorilor, iar banii strânşi vor fi donate grădiniţei pentru copiii cu dizabilităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania şi directorul Muzeului Etnografic au amplasat o băncuţă de lemn pe trotuarul din faţa muzeului şi au lustruit cizmele trecătorilor care au avut posibilitatea de a dona bani într-o urnă.
"Meseria de lustragiu este grea, în sensul că trebuie să convingem trecătorii să îşi lase cizmele pe mâinile noastre pentru a fi date cu cremă şi lustruite. Folosim trei tipuri de cremă de ghete – maro, neagră şi incoloră, plus o cârpă de lustruit. Cred că Moş Nicolae se uită cât de curate sunt cizmele oamenilor şi copiilor pentru a le umple diseară cu dulciuri, iar dacă nu sunt bine lustruite aduce numai nuiele. Cizmele se pun la uşă sau în geam, ca să ajungă Moş Nicolae la ele. Acţiunea are un scop caritabil, de a strânge bani pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii severe de la Grădiniţa Specială Malteză, pentru buna funcţionare a acesteia”, a spus Molnar.
Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a afirmat, la rândul său, că lustruitul cizmelor este o tradiţie foarte veche, care provine din mediile urbane din Europa Centrală şi este "un indicator al cuminţeniei copiilor, a modului în care îşi îndeplinesc îndatoririle”.
"În ajunul sărbătorii de Sfântu Nicolae, meseria de lustragiu este cea mai frumoasă din lume, pentru că se practică în beneficiul copiilor. Eu sunt ucenic lustragiu al lui Moş Nicolae şi învăţ cum se lustruiesc cizmele”, a spus Sălăgean.
Acţiunea caritabilă are loc odată cu Târgul de Sfântul Nicolae, care s-a deschis vineri la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi unde se vând produse tradiţionale, preparate din carne, lactate, dulciuri, obiecte de artizanat.
Grădiniţa Specială Malteză din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în 1992 şi are înscrişi 22 de copii cu deficienţe neuromotorii şi deficienţe mentale asociate grave, proveniţi majoritatea din familii cu probleme sociale, copii orfani sau copii abandonaţi instituţionalizaţi în centre de plasament.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe