Cluj: Centru de recuperare medicală înfiinţat de o tânără în cărucior cu rotile

O tânără aflată de patru ani într-un cărucior cu rotile a inaugurat, marţi, la Cluj-Napoca, un centru de recuperare medicală pe care l-a înfiinţat pentru a oferi persoanelor cu dizabilităţi servicii zilnice de kinetoterapie, electroterapie sau magnetoterapie.

Urmărește
3549 afișări
Imaginea articolului Cluj: Centru de recuperare medicală înfiinţat de o tânără în cărucior cu rotile

Cluj: Centru de recuperare medicală înfiinţat de o tânără în cărucior cu rotile (Imagine: Andrei Spirache/ Arhiva Publimedia)

Tânăra, Ilinca Rotariu, în vârstă de 26 de ani, a suferit un accident rutier în 2008, când era studentă în anul IV la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, şi a rămas cu o paralizie permanentă de la jumătatea trunchiului în jos, iar de atunci este nevoită să se deplaseze într-un scaun cu rotile.

Ilinca Rotariu spune că a înfiinţat centrul "Tarra" din Cluj-Napoca nu "pentru a dezvolta o afacere pe spatele persoanelor cu infirmităţi, ci din dorinţa de a trata zilnic persoanele cu nevoi speciale", în condiţiile în care s-a confruntat cu probleme legate de recuperare.

"Am început recuperarea în spital, imediat după accident, iar medicii mi-au oferit câteva variante pentru continuarea tratamentului, fie la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, fie la Spitalul de Recuperare din staţiunea Felix, la Techirghiol sau la un centru din Zalău. Problema este că actuala legislaţie permite unei persoane cu probleme ca ale mele să efectueze gratuit doar zece zile de tratament o dată la şase luni, ceea ce este absurd, având în vedere faptul că paralizia se ameliorează doar prin exerciţii fizice zilnice", afirmă Ilinca Rotariu.

Ea mai spune că la un an de la accident şi după ce a trecut pe la toate aceste spitale i-a venit ideea înfiinţării unui centru de recuperare medicală care să ofere servicii diverse pentru pacienţii cu dizabilităţi, astfel că a fondat o asociaţie cu ajutorul căreia a reuşit să obţină fonduri prin donaţiile de doi la sută din impozitul pe venit şi din sponsorizări.

Preţurile la centrul medical înfiinţat de tânără variază în funcţie de tratamentul indicat de medici, astfel că, de exemplu, o şedinţă de electroterapie costă 10 lei, una de kinetoterapie 20 de lei, iar un masaj de 50 de minute 30 de lei.

"Aşa s-a născut acest centru, în care pacienţii să se poată trata atât cât este nevoie, având costuri rezonabile. Aici îşi desfăşoară activitatea cinci medici şi terapeuţi. Centrul oferă servicii medicale de kinetoterapie, electroterapie, laserterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie, termoterapie. Nu am înfiinţat centrul pentru a dezvolta o afacere pe spatele persoanelor cu infirmităţi, ci din dorinţa de a trata zilnic persoanele cu nevoi speciale", a precizat Rotariu.

Ea a afirmat că noul centru ar mai avea nevoie, printre altele, de un laser performant, pentru ameliorarea durerilor pacienţilor, şi de un aparat de tip "standing", care ajută la susţinerea verticală a pacienţilor cu problemele locomotorii.

"Am dori să ne extindem spaţiul pentru a practica hidroterapia, dar şi să oferim consiliere psihologică pacienţilor", a precizat Rotariu.

Investiţia în noul centru s-a ridicat la aproximativ 40.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici