Cluj: Directorii a două spitale nu sunt de acord cu comasarea propusă de Ministerul Sănătăţii

Directorii a două spitale din Cluj-Napoca, Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" şi Spitalul de Boli Infecţioase, nu sunt de acord cu comasarea celor două instituţii, propusă de Ministerul Sănătăţii, şi cer ca ele să funcţioneze separat, ca şi până acum, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2 afișări

Directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello", Vasile Mureşan, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că a cerut şi un punct de vedere de la Consiliul Judeţean Cluj, care a preluat, anul trecut, instituţia medicală.

"Noi funcţionăm bine, nu avem datorii, am făcut investiţii. Există elemente suficiente care să ne permită să funcţionăm mai departe ca până acum, separaţi. Este păcat să schimbi ceva ce merge bine. Prin comasare, se va crea o suprastructură care nu va fi eficientă. Am cerut un punct de vedere de la CJ Cluj şi dacă se va decide, totuşi, comasarea, vom respecta decizia", a spus Mureşan.

La rândul său, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Ioan Mureşan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că o comasare a instituţiei pe care o conduce cu Spitalul "Leon Daniello" "nu este oportună".

"Noi am preluat Centrul de Diagnostic şi Tratament Cluj, care avea mari probleme, nu avem datorii, am făcut şi noi investiţii. Nu cred că este oportun acum să fim comasaţi cu «Leon Daniello». Dacă această comasare ar rezolva problema subfinanţării, ar fi bine, dar nu se rezolvă. Avem probleme grave de finanţare şi ne ocupăm de comasări", a spus Ioan Mureşan.

Şi acesta a precizat că s-a adresat CJ Cluj pentru a afla opinia instituţiei legată de reorganizarea din sistemul sanitar românesc.

Purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Victor Popa, a declarat corespondentului MEDIAFAX că se va face o evaluare a celor două spitale, apoi se va lua o decizie.

"Se face o evaluare, o analiză a celor două spitale, apoi se va lua o decizie în funcţie de cele constatate. Spitalele le-am preluat noi la CJ Cluj şi noi vom decide", a spus Popa.

De asemenea, primarul comunei Mociu, Horvath Marton, unde funcţionează un spital, se opune transformării acestuia în cămin de bătrâni, aşa cum a propus Ministerul Sănătăţii, şi cere ca unitatea să devină secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

"Nu ne convine să se transforme spitalul din Mociu în cămin de bătrâni, pentru că avem deja două astfel de instituţii în comună, unde sunt internate 120 de persoane. Un al treilea cămin de bătrâni chiar nu se justifică. Am vorbit cu conducerea Spitalului Clinic de Recuperare şi sunt dispuşi să preia spitalul din Mociu ca secţie exterioară a lor, iar noi suntem de acord", a spus Horvath.

Consiliul Local Mociu a aprobat, marţi, în şedinţă, o hotărâre prin care se cere transformarea Spitalului din Mociu în secţie a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi acuză mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre.

Ministrul spunea că, în actuala organizare este finanţat, de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.

Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke mai spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.

El avertiza autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici