Cluj: Două biserici din lemn din Parcul Etnografic al Transilvaniei, reabilitate cu 4 milioane de lei

Două biserici din lemn din secolul al XVIII-lea, amplasate în Parcul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, vor fi reabilitate cu aproximativ patru milioane de lei, fonduri norvegiene, proiectul fiind lansat, vineri, la Consiliul Judeţean Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
245 afișări
Imaginea articolului Cluj: Două biserici din lemn din Parcul Etnografic al Transilvaniei, reabilitate cu 4 milioane de lei

Cluj: Două biserici din lemn din Parcul Etnografic al Transilvaniei, reabilitate cu 4 milioane de lei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, una dintre biserici, adusă la muzeu din satul sălăjean Petrindu în 1966 şi care momentan nu se află în circuitul de vizitare din cauza gradului ridicat de degradare, are nevoie de reparaţii majore, iar cealaltă biserică, adusă din satul Cizer, tot din judeţul Sălaj, în 1968 şi care poate fi vizitată, are nevoie de mici lucrări de întreţinere şi de restaurarea picturii, lucrările urmând să înceapă după atribuirea licitaţiilor.

"La biserica din Petrindu este vorba de înlocuirea unor părţi din tălpile bisericii, este o lucrare care presupune şi o intervenţie în structură. Vor fi înlocuite învelitorile, în ambele cazuri, deci acoperişul care este acoperit cu şiţă în două straturi la cea din Cizer şi cu patru straturi la biserica din Petrindu, şi consolidarea câtorva elemente care sunt expuse intemperiilor, cum e de regulă podina de sub colţul turnului, apoi se va trece la restaurarea picturii. În cazul bisericii din Petrindu, din păcate, s-a înregistrat pe anumite porţiuni o degradare iremediabilă care nu va putea fi compensată, însă este foare important să stabilizăm şi să restaurăm acum ceea ce se poate restaura", a declarat Tudor Sălăgean, la finalul conferinţei de presă de lansare a proiectului, care a avut loc la Consiliul Judeţean Cluj.

Sălăgean a precizat că, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, biserica din Petrindu va intra în circuitul de vizitare, iar acolo vor putea fi oficiate servicii religioase, la fel cum se întâmplă în prezent în biserica din Cizer, care va beneficia, la rândul său, de lucrări de reabilitare finanţate din bani norvegieni.

"În cazul bisericii din Cizer, de asemenea pictura este frumoasă, nu este atribuită încă nimănui, specialiştii în istoria artei nu au reuşit să identifice cine este pictorul, dar este o pictură extraordinară care nu a fost restaurată niciodată. De fapt, ceea ce vrem noi, vrem să fim un model de bune practici, de-asta am propus să fie reabilitată şi biserica din Cizer care, deocamdată, nu are probleme majore, dar are mici probleme care s-ar putea amplifica", a mai spus Tudor Sălăgean.

Biserica din lemn din Cizer, judeţul Sălaj, a fost construită în 1773 de către meşterul de biserici Vasile Nicula Ursu, cunoscut sub numele de Horea, şi care a participat la Răscoala Ţărănească din 1784.

Proiectul de restaurare a celor două biserici din lemn din Petrindu şi Cizer este derulat de Consiliul Judeţean Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, care are în subordine secţia în aer liber din Cluj-Napoca, şi cu Asociaţia Nordică de Design Urban, un ONG din Norvegia care promovează designul urban.

Valoarea proiectului este de aproape patru milioane de lei, iar acesta urmează să fie finalizat la sfârşitul lunii aprilie 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune