Cluj: Incendiul în care au ars 20 de hectare de pădure a fost stins

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, colonelul Liviu Cadar, a declarat că incendiul din zona localităţii Dodeşti, comuna Măguri Răcătău, a fost stins, duminică dimineaţa, însă focul a distrus 20 de hectare de pădure

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Cluj: Incendiul în care au ars 20 de hectare de pădure a fost stins

Cluj: Incendiul în care au ars 20 de hectare de pădure a fost stins

Colonelul Liviu Cadar a declarat, duminică, faptul că pompierii şi autorităţile locale lucrează în prezent la calcularea pagubelor produse de incendiul care a afectat 20 de hectare de pădure.

Inspectorul şef al ISU Cluj, colonelul Vasile Şomlea, a afirmat că peste 20 de pompieri se află încă la faţa locului, pentru a supraveghea zona, împreună cu pădurarii. Conform sursei citate, mai fumegă doar câteva cioturi, întrucât în noaptea de sâmbătă spre duminică a plouat, iar vântul s-a mai domolit.

Potrivit lui Şomlea, echipele de pompieri vor rămâne şi în noaptea de duminică spre luni la locul incendiului, pentru a supraveghea zona şi a evalua pagubele.

Prefectul judeţului Cluj, Călin Platon, a afirmat, sâmbătă, că peste 200 de persoane, pompieri, angajaţi ai Direcţiei Silvice şi localnici, acţionau pentru a stinge incendiul de pădure de la Dodeşti, comuna Măguri Răcătău, ei reuşind să oprească focul de patru ori, însă incendiul a fost reaprins de vânt.

Prefectul de Cluj s-a aflat sâmbătă la locul incendiului de pădure izbucnit în apropiere de Dodeşti, comuna Măguri Răcătău, afirmând că situaţia este "dramatică.

"Am reuşit de vreo patru ori să stingem focarele şi să limităm extinderea incendiului, şi tot de atâtea ori focul s-a reactivat din cauza rafalelor puternice de vânt. Sunt peste 200 de oameni acolo, însă incendiul s-a extins la circa 15, poate 20 de hectare de pădure", a spus Platon.

Potrivit sursei citate, la acţiuni participau aproximativ o sută de pompieri din Cluj-Napoca, Gilău, Huedin şi Turda, 60-70 de angajaţi ai Direcţiei Silvice, precum şi săteni, care au venit ca voluntari să ajute la stingerea incendiului.

"Am reuşit să facem breşe, prin tăierea pădurii pe 20-25 de metri, pentru a împiedica incendiul să se propage la restul pădurii. Am făcut două breşe, dar din cauza vântului puternic focul a trecut de ele, acum se lucrează la a treia. Totul depinde de condiţiile atmosferice, vântul face ca focul să nu poată fi ţinut sub control", a declarat Platon.

El a spus că în jurul orei 19.00 alţi 70 de pompieri urmau să fie trimişi la faţa locului, pentru a-i înlocui pe cei care lucrau de sâmbătă dimineaţă la stingerea incendiului.

"Condiţiile sunt foarte grele, este o pantă de 40 de grade, foarte greu accesibilă", a menţionat Platon, care a adăugat că focul nu prezenta pericol de a se extinde la zone locuite, întrucât zona este izolată.

Potrivit prefectului, sâmbătă seara, intensitatea focului a scăzut, după ce rafalele de vânt au încetat.

"Când am coborât eu de acolo, se mai calmase, am reuşit să stingem unele focare vizibile", a spus el.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "Avram Iancu" Cluj, colonelul Liviu Cadar, pompierii au fost anunţaţi vineri seară de izbucnirea incendiului în apropiere de satul Dodeşti, comuna Măguri Răcătău, intervenţia lor fiind foarte dificilă din cauza terenului accidentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici