Cluj: Mandatele de arestare ale inculpaţilor în dosarul jafului de la BT au expirat - avocaţi
Avocaţii celor doi tineri judecaţi în cazul jafului petrecut în 2009 la o filială din Cluj-Napoca a Băncii Transilvania au susţinut, joi, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, că mandatele de arestare preventivă emise pe numele inculpaţilor au expirat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La Curtea de Apel Cluj s-a judecat, joi, recursul înaintat de procurori împotriva unei decizii a Tribunalului Cluj, prin care s-a dispus eliberarea lui Andrei Hosu şi a lui Bogdan Baciu, judecaţi pentru tâlhărie, în urma jafului din februarie 2009 de la o filială a Băncii Transilvania din cartierul clujean Mănăştur.
Avocaţii celor doi au susţinut, joi, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, că mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor doi inculpaţi au expirat de aproape o săptămână.
Avocaţii au afirmat că recursul procurorilor Parchetului Tribunalului Cluj împotriva hotărârii de eliberare a celor doi tineri nu mai are obiect, deoarece în 2 aprilie a expirat mandatul lor de arestare preventivă.
Totodată, avocaţii au susţinut că recursul ar fi trebuit să se judece până în 2 aprilie.
Unul dintre avocaţii celor doi, Tiberiu Ban, a arătat că, în 1 februarie 2011, Tribunalul Cluj a hotărât menţinerea în arest pentru încă 60 de zile a inculpaţilor. În 28 februarie, Tribunalul Cluj a dispus înlocuirea măsurii arestului şi punerea în libertatea celor doi.
"În 8 martie, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat doar asupra încheierii din 28 februarie şi nu asupra încheierii din 1 februarie privind menţinerea arestului. Practic, decizia tribunalului din 1 februarie a rămas valabilă doar până în 2 aprilie, adică 60 de zile", a susţinut Ban.
Avocaţii celor doi au făcut referire şi la ultima expertiză a Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, expertiză conform căreia înălţimea lui Hosu şi a lui Baciu nu coincide cu cea a suspecţilor surprinşi de camerele de supraveghere ale băncii.
Avocaţii au spus că mai trebuie administrată în dosar o singură probă, cea ADN, astfel că Hosu şi Baciu nu au cum să pericliteze ancheta.
"Dacă această analiză ADN va dura cinci ani, vom sta închişi cinci ani? Toate probele care au fost împotriva noastră sunt acum în favoarea noastră", a spus unul dintre inculpaţi, Bogdan Baciu.
Judecătorii Curţii de Apel Cluj urmează să decidă joi dacă cei doi vor rămâne în arest.
La termenul din 29 martie de la Tribunalul Cluj, în dosarul în care Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu sunt judecaţi pentru jaful produs în februarie 2009 la o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, avocaţii celor doi au cerut judecarea tinerilor în libertate, pentru că nu reprezintă pericol public, nu vor împiedica desfăşurarea anchetei şi a trecut un termen rezonabil de când sunt arestaţi.
Tribunalul Cluj a admis cererea, dispunând revocarea măsurii arestării şi înlocuirea ei cu interdicţia de a părăsi localitatea.
Decizia a fost atacată, însă, a doua zi, cu recurs, de Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro.
Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.
La termenul din 5 octombrie 2010, avocaţii celor doi au cerut revocarea măsurii arestării, susţinând că a apărut o probă nouă, o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.
Vlad Hosu, unul dintre avocaţii celor doi tineri arestaţi, declara că la dosar s-a primit un răspuns de la Institutul de Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, care a efectuat o expertiză tehnico-ştiinţifică, pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere, care a fost făcută la cererea avocaţilor inculpaţilor.
"Prin expertiza tehnico-ştiinţifică efectuată s-a stabilit că unul dintre autori, cel despre care parchetul spune că ar fi Bogdan Baciu, are o înălţime de 1,84 metri plus minus 1,6 centimetri. Înălţimea pe care o dovedim cu înscrisuri medicale a lui Bogdan Baciu este de 1,78 metri, deci este o diferenţă de şase centimetri între Bogdan Baciu şi adevăratul autor al infracţiunii. În cazul lui Hosu Andrei, acesta are o înălţime de 1,72 metri, iar adevăratul autor are 1,74 metri, plus minus doi centimetri, deci s-ar încadra în această marjă de eroare", declara Vlad Hosu.
Instanţa a respins însă cererea de revocare a măsurii arestării preventive a celor doi tineri.
La termenul din 28 februarie 2011 de la Tribunalul Cluj, avocaţii celor doi tineri au cerut instanţei înlocuirea măsurii arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea şi au depus, în sprijinul solicitării, caracterizări din partea a peste o sută de persoane din care rezultă că tinerii nu reprezintă pericol social.
Tribunalul Cluj a admis cererea avocaţilor, dispunând punerea în libertate a celor doi tineri, dar decizia nu era definitivă. De altfel, decizia a fost atacată cu recurs de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Recursul s-a judecat, în 8 martie, la Curtea de Apel Cluj, unde cei doi tineri au cerut să fie eliberaţi drept cadou pentru mamele lor, însă instanţa a admis recursul Parchetului şi a dispus ca Andrei Hosu şi Bogdan Baciu să rămână în arest.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO