Cluj: Membrii SLIPC, în grevă japoneză de protest faţă de asumarea răspunderii pe Codul Muncii

Membrii Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) au declanşat, marţi, o grevă japoneză de o zi, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, profesorii purtând în piept sigla sindicatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
13 afișări

Preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat, marţi, că protestul este unul care nu afectează desfăşurarea cursurilor în unităţile de învăţământ din judeţul Cluj.

"Pe lângă protestele organizate la Bucureşti, SLIPC a decis să îşi exprime protestul faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii prin declanşarea unei greve japoneze care nu perturbă procesul educativ din şcoli. Este o formă de protest fără întreruperea activităţii, cadrele didactice membre ale SLIPC purtând doar în piept sigla sindicatului, fără banderole pe braţ", a spus Cojocaru.

Potrivit acesteia, sindicaliştii din educaţie vor să arate, prin acest protest, că nu sunt de acord cu proiectul de Cod al Muncii, care îi dezavantajează pe angajaţi.

"Prin noul Cod al Muncii se desfiinţează contractele colective de muncă la nivel de ramură, se introduce contractul pe perioadă determinată, care va aduce numai dezavantaje pentru angajaţi. Vor dispărea o serie de drepturi", a spus Lucia Cojocaru.

SLIPC are peste 6.000 de membri în judeţul Cluj.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, marţi, pe Codul Muncii, proiect la care a adoptat doar opt amendamente din 144, iar opoziţia va depune, în aceeaşi zi, moţiunea de cenzură "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate".

Luni seară, Guvernul a aprobat doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 propuneri formulate de parlamentarii coaliţiei, printre care şi cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.

Executivul a decis, totodată, ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În forma iniţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.

Contractele colective de muncă şi actele adiţionale ale căror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiate după această dată pe durate care vor fi stabilite prin lege specială, a mai decis Guvernul în şedinţa de luni, printr-un amendament. De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, a mai decis Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici