Cluj: Ministrul Mediului a semnat două contracte cu finanţare europeană de peste 80 milioane de euro

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, au semnat, sâmbătă, în prezenţa premierului Emil Boc, două contracte pentru proiecte cu finanţare europeană în valoare de peste 80 de milioane de euro.

Urmărește
9 afișări

La ceremonia care a avut loc în Sala Mare a Palatului Administrativ Cluj au mai fost prezenţi prefectul Florin Stamatian, parlamentari, oficialităţi locale şi judeţene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primul contract semnat de ministrul Mediului, Borbely Laszlo, şi de preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, se referă la sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Cluj, în valoare de 61,9 milioane de euro, fără TVA, care prevede închiderea şi ecologizarea depozitelor urbane de deşeuri menajere neconforme din Cluj-Napoca (Pata Rât), Huedin, Dej, Gherla, Turda şi Câmpia Turzii, construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în municipiul Cluj-Napoca şi realizarea a trei staţii de transfer în Mihai Viteazu, Gherla şi Huedin.

Cofinanţarea nerambursabilă a UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, se ridică la 38,7 milioane de euro.

Proiectul va fi implementat într-o perioadă de 52 de luni.

Cel de-al doilea contract, semnat de Borbely Laszlo şi de primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, are o valoare de 19,8 milioane de euro, fără TVA, şi are ca scop reabilitarea unui depozit de deşeuri periculoase de la fostele Uzine Chimice Turda.

Proiectul prevede excavarea, spălarea solului şi tratamentul la faţa locului a patru hectare de teren poluat chimic cu peste 60.000 de tone de substanţe chimice, precum şi refacerea covorului vegetal din zonă.

Contribuţia nerambursabilă a UE la acest proiect este în sumă de 15,8 milioane de euro şi este asigurată tot prin Fondul European de Dezvoltare Rurală. Durata de implementare a proiectului este de 33 de luni.

Ambele proiecte sunt finanţate prin Axa Prioritară 2 a Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Borbely a declarat că din Fondul de Mediu s-au alocat sume pentru decontaminarea unor terenuri şi a fost finalizat inventarul siturilor decontaminate la nivel naţional.

"Sunt peste 1.300 de astfel de situri care necesită investiţii între 3 şi 5 miliarde de euro. Avem o listă de priorităţi. Avem 176 de milioane de euro din bani europeni, care pot fi daţi la primării. Pe lângă Primăria Turda mai avem cinci primării unde putem avansa cu decontaminările, care sunt importante pentru sănătatea tuturor", a precizat ministrul Mediului.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, la rândul său, că proiectul privind managementul deşeurilor a început în urmă cu doi ani şi va rezolva problema deşeurilor din judeţ.

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat că, în calitate de clujean, este o bucurie să vadă că peste 80 de milioane de euro vin în judeţul Cluj.

"Ca şi clujean, poveşti de genul rampei de gunoi de la Pata Rât devin istorie. Cele două proiecte sunt importante pentru judeţ. Aici, la Cluj, este un model de bună practică, s-au făcut paşi înainte, nu s-a aşteptat semnarea contractelor", a spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici