- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cluj: O organizaţie neguvernamentală a câştigat un proces pe tema organismelor modificate genetic
O organizaţie neguvermentală a câştigat, la Tribunalul Cluj, un proces cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) pe tema accesului la informaţiile legate de organismele modificate genetic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, (InfOMG), Ramona Duminicioiu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că centrul a câştigat, la Tribunalul Cluj, un proces prin care obligă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului să furnizeze informaţii legate de organismele modificate genetic.
"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului a pierdut recent procesul iniţiat de Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG pe tema accesului la informaţii despre organismele modificate genetic (OMG). Procesul a fost iniţiat în iunie 2010, la Judecătoria Cluj-Napoca, în urma lipsei de transparenţă de care a dat dovadă ANPM cu privire la activitatea Comisiei de Securitate Biologică", a spus Duminicioiu.
Potrivit sursei citate, această comisie funcţionează sub directa coordonare a ANPM, fiind un organism ştiinţific care ar trebui să elaboreze analize ştiinţifice ale cererilor de autorizare pentru cultivare şi utilizare a organismelor şi microorganismelor modificate genetic în România.
"Această comisie încălcă legislaţia de acces la informaţii de interes public pe tema OMG, iar în cadrul ei există grave conflicte de interese. Câştigarea acestui proces este un prim pas pentru a arăta că organismele modificate genetic au scăpat de sub control în România, iar autorităţile nu fac nimic în acest sens", a spus Duminicioiu.
Aurel Maxim, membru supleant în Comisia de Securitate Biologică şi conferenţiar universitar la Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că plantele transformate în laborator nu au legătură cu ritmul natural de dezvoltare.
"Companiile producătorare de sămânţă modificată genetic spun că vor să protejeze mediul ambiant şi să salveze omenirea de foame, dar vor de fapt doar monopol pe piaţa alimentară şi profituri tot mai mari. Plantele modificate genetic intoxică şi alte plante, contaminează soiurile tradiţionale, o altă consecinţă fiind alergiile umane şi rezistenţă corpului uman la antibiotice, modificări ale ficatului, arătate de cercetări din Franţa. O altă consecinţă este mortalitate infantilă la animale", a spus Maxim.
Maxim a adăugat că unul dintre cei mai mari promotori ai organismelor modificate genetic în România este chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, care a lucrat la una din firmele care produc sămânţă modificată genetic, iar acum militează pentru reintroducerea acestor alimente în România.
"Principalul argument al lui Tabără este rentabilitatea pentru producători şi procesatori, acesta fiind un argument pueril şi egoist, care nu ţine cont de sănătatea oamenilor. Noi suntem ceea ce mâncăm, cum consumăm alimente modificate genetic, care nu ştim ce sunt, s-ar putea să nu mai ştim ce suntem. Avem în ultima vreme boala vacii nebune, puii cu dioxină, orezul de plastic din China, nu mai ştim ce suntem", a afirmat Maxim.
Maxim a precizat că singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România este în acest moment porumbul, acesta fiind cultivat, în 2010, pe aproximativ 800 de hectare.
Reprezentanţii InfoOMG au cerut în instanţă informaţii privind modul de operare a Comisiei de Securitate Biologică, modul în care comisia comunică cu publicul, modul cum este organizată, felul în care consultă publicul şi informaţii despre activitatea normativă privind eleborarea de strategii, programe pentru organismele modificate genetic.
Duminicioiu a adăugat că nu a primit încă informaţii de la ANPM, care după 15 zile de la sentinţă nu a depus încă recurs împotriva deciziei Tribunalului Cluj.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vicepreședintele ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei, în urma victoriei lui Călin Georgescu
-
Iohannis:Consiliul JAI din decembrie va formaliza decizia aderării complete a României la Schengen
-
Judecătoarea care a întrebat dacă tinerii morţi în accidentul din 2 Mai sunt în sală, suspendată
-
Ministrul Economiei, despre şedinţa CSAT: Dacă este convocată, este necesară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO