Cluj: Opt copii cu autism, testaţi clinic de psihologi cu ajutorul robotului Nao, adus din Franţa

Opt copii care suferă de autism, din cadrul Centrului de Autism Transilvania (CAT) Cluj-Napoca, sunt testaţi clinic cu ajutorul unui robot umanoid, Nao, adus special din Franţa, în cadrul unui proiect de identificate a unor metode care să le dezvolte abilităţile de imitare.

Urmărește
40 afișări

Robotul umanoid Nao a fost adus special din Franţa la Catedra de Psihologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), Daniel David, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că această cercetare vizează copiii cu autism cu o capacitate redusă de a detecta faptul că sunt imitaţi de către o altă persoană.

"Am adus din Franţa robotul Nao, care are o formă umanoidă, cu ajutorul căruia vom testa opt copii care suferă de tulburări de autism de la CAT. Cercetarea vizează copiii cu autism cu o capacitate redusă de a detecta faptul că sunt imitaţi de către o altă persoană. Studiul testează reacţia copiilor cu autism atunci când sunt imitaţi de un agent non-uman, cum e Nao, şi sperăm să identificăm metode care să le dezvolte abilităţile de imitare", a spus David.

El a precizat că studiile în domeniu recomandă utilizarea roboţilor în terapia copiilor cu autism, "deoarece roboţii sunt mai predictibili, mai stabili în interacţiune, decât oamenii".

"Sperăm ca interacţiunea cu Nao se va generaliza ulterior la subiecţi adulţi", a spus şeful Clinicii de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB.

Robotul Nao a fost adus de la Şcoala Naţională Superioară de Tehnică Avansată din Paris, testarea având loc cu ajutorul unui profesor de la această instituţie, Adriana Ţăpuş, şi a unui student doctorand, Amir Aly.

Ţăpuş a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în cadrul testării cu Nao se va crea un comportament al robotului astfel încât acesta va putea să se adapteze la personalitatea utilizatorului.

"Vom face experimente pentru imitaţie pentru copiii cu autism. Nao îi poate ajuta pe aceşti copii să înţeleagă fenomenul de imitaţie. Robotul poate imita un om realizând mişcările acestuia în timp real", a precizat Adriana Ţăpuş.

Nao măsoară aproape 60 de centimetri înălţime, dispune de 25 de articulaţii, are două camere video şi cântăreşte 4,3 kilograme.

Nao a fost dezvoltat de compania franceză Aldebaran Robotics începând cu anul 2005.

În cadrul cercetării, care va dura două săptămâni, sunt incluşi copii de la Centru Autism Transilvania, cu vârste cuprinse între doi şi şase ani, care nu au lucrat anul trecut cu un alt robot, Probo, adus de asemenea de psihologii clujeni pentru testarea copiilor cu autism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici