Video Cluj: Peste 150 de avocaţi au protestat faţă de declaraţiile ministrului Justiţiei despre profesie- VIDEO/FOTO

Peste 150 avocaţi, îmbrăcaţi în robe, au participat luni la un marş al tăcerii în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, protestând faţă de declaraţiile ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care afirma că prin modificarea legii de exercitare a profesiei avocaţii ar dobândi ”imunitate absolută".

Urmărește
3254 afișări

Participanţii la protest s-au adunat, luni, în jurul 12, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, la intrarea în Curtea de Apel, îmbrăcaţi în robe, după care au pornit în marş pe trotuar până la intrarea de la Tribunal, şi retur. Ei au avut asupra lor afişe cu mesaje precum „Secretul profesional = garanţia apărării”, „Suntem în stradă pentru respectarea dreptului la apărare”, „Suntem apărători, nu turnători”, „Avocatul apără, nu trădează”, „Respectarea dreptului clientului la confidenţialitate”.

Decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, a declarat că marşul tăcerii are şi scopul de a sensibiliza societatea civilă pentru ceea ce se poate întâmpla în condiţiile în care drepturile cetăţeanului sunt pe cale a fi încălcate prin încălcarea secretului profesional dintre client şi avocat.

„Legea nr. 51/ 1995 privind profesia de avocat este în Parlament pentru modificare şi, datorită poziţiei publice a ministrului Justiţiei care afirma că prin această modificare avocaţii ar dobândi <<imunitate absolută>>, credem că, în acel moment, Camera Deputaţilor a trimis legea înapoi la comisie pentru a modifica anumite articole. Nu e vorba de imunitatea absolută a avocatului, este vorba de secretul profesional pe care avocatul trebuie să îl păstreze în relaţia cu clientul. Protestăm faţă de afirmaţiile eronate şi denigratoare făcute la adresa profesiei de avocat şi atragem atenţia asupra faptului că drepturile cetăţeanului pe cale să fie încălcate. Dacă această garanţie a secretului profesional nu ar mai exista, niciun client nu şi-ar mai putea formula o apărare”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, declaraţia ministrului Raluca Prună este „o exprimare nefericită şi nedorită” pentru care avocaţii clujeni aşteaptă „scuze publice” din partea acesteia.

„Vrem ca forma iniţială a proiectului de lege, aşa cum a fost retrimis la comisie, să revină din comisie în forma iniţială, adică aceste garanţii profesionale să fie consolidate şi garantate. Atragem atenţia că o persoană, chiar şi un ministru, trebuie să aibă responsabilitatea când face afirmaţii publice care au condus la distorsiuni în procesul de legiferare”, a mai spus decanul Baroului Cluj.

Avocaţii clujeni i-au transmis şi o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Raluca Prună, Guvernului României şi Camerei Deputaţilor în care au explicat că proiectul de modificare a Legii nr. 51/ 1995 nu conţine nicio modificare care să legitimeze afirmaţiile ministrului Justiţiei.

„Dacă este suprimată confidenţialitatea comunicării dintre avocat şi client, dreptul la un proces echitabil devine iluzoriu”, se arată în scrisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici