Cluj: Peste 18.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" pe 4.910 locuri bugetate

Peste 18.000 candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca pe cele 4.910 locuri bugetate, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde la specializarea Informatică Economică sunt zece candidaţi pe un loc.

Urmărește
3066 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 18.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" pe 4.910 locuri bugetate

Cluj:Peste 18.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" pe 4.910 locuri bugetate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), la admiterea din acest an s-au înscris aproximativ 18.000 de candidaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la specializarea Informatică Economică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde sunt peste zece candidaţi pe un loc bugetat.

“Cele mai multe dosare depuse au fost înregistrate la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor - 2.239 dosare pentru cele 646 de locuri bugetate scoase la concurs -, iar la specializarea Informatică Economică s-au înscris 479 de candidaţi pentru cele 45 de locuri fără plată (10,6 candidaţi/loc bugetat)”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de UBB.

De asemenea, concurenţa este mare şi la Facultatea de Litere, specializarea Limba şi literatura Engleză - 309 candidaţi pentru 44 de locuri bugetate, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie şi Motricitate Specială - 172 de candidaţi pentru 25 de locuri bugetate şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihologie - 407 candidaţi pentru 68 de locuri bugetate.

Candidaţii la UBB au posibilitatea să ocupe şi unul din cele aproximativ 9.000 de locuri cu taxă.

Anul trecut, peste 12.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, cea mai mare concurenţă - 10,2 pe un loc - fiind înregistrată şi atunci la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), specializarea Informatică Economică.

La Universitatea Tehnică (UT) din Cluj, a doua universitate de stat mare din Cluj după UBB, în acest an s-au înscris 5.280 de candidaţi pe 3.200 de locuri bugetate, cele mai căutate specializări fiind Electronică şi Telecomunicaţii, unde au fost peste cinci candidaţi pe un loc, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mirela Boţan.

“Se observă o uşoară creştere a numărului de candidaţi faţă de admiterea de anul trecut şi am avut câteva specializări care au fost foarte căutate, unde concurenţa a fost de 4, chiar peste 5 candidaţi pe un loc. Vorbim de Electronică şi Telecomunicaţii, unde s-au înscris 1.291 de candidaţi pe 238 de locuri bugetate, dar am observant un interes foarte mare şi pentru Automatică şi Calculatoare, Arhitectură sau specializări din cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini”, a spus Boţan.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” , Simona Iclozan, a declarat că în acest an s-au înscris 2.352 de candidaţi pe 600 de locuri bugetate, cele mai multe dosare - 1.031 - înregistrându-se la Facultatea de Medicină Generală, unde au fost scoase la concurs 290 de locuri bugetate.

Potrivit sursei citate, următoarele cele mai căutate facultăţi după Medicină Generală sunt Medicină Dentară - 314 candidaţi pe 81 de locuri bugetate, Facultatea de Asistenţă Medicală Generală - 250 de candidaţi pe 40 de locuri bugetate şi Tehnica Dentară - 248 de candidaţi pe 30 de locuri bugetate.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj s-au înscris la admitere 2.230 de candidaţi pe 865 de locuri bugetate, cele mai căutate facultăţi fiind Medicină Veterinară şi Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, potrivit coordonatorului programului de admiteri, George Nadăş.

“La Medicină Veterinară şi la Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor concurenţa a fost de 1,5 candidaţi pe un loc, situaţia este asemănătoare cu cea de anul trecut , întrucât noi suntem o universitate de nişă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX George Nadăş.

Acesta a adăugat că procesul admiterii se încheie în 30 iulie, apoi se va stabili dacă pentru admiterea din toamnă vor mai rămâne locuri bugetate care să fie scoase la concurs.

Concurenţă de peste doi candidaţi pe un loc se înregistrează şi la Universitatea de Artă şi Design (UAD) Cluj, unde, potrivit site-ului instituţiei, s-au înscris 336 de candidaţi pe 158 de locuri bugetate, cele mai căutate fiind specializările din cadrul Facultăţii de Arte Plastice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici