Cluj: Peste 800 de angajaţi ai Bechtel, trimişi de luni în şomaj

Peste 800 de angajaţi ai companiei americane Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, vor fi trimişi în şomaj, începând de luni, aceştia urmând să primească deciziile de concediere eşalonat pe tot parcursul lunii februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
8 afișări

Procedura de concediere colectivă a fost începută de Bechtel la sfârşitul anului trecut şi urma să fie aplicată din 20 ianuarie, dar a fost amânată cu zece zile în urma intervenţiei Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, la cererea Sindicatului Cartel "Alfa", unde este afiliat Sindicatul "Transilvania" al angajaţilor Bechtel.

Reprezentanţi ai Sindicatului "Transilvania" au declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că deciziile de concediere vor fi înmânate eşalonat angajaţilor, astfel încât procedura să se încheie la 1 martie.

"Am reuşit să amânăm zece zile, cu ajutorul ITM Cluj, începerea procedurii de concediere colectivă, dar acum nu mai putem face nimic. De luni, se va trece la înmânarea deciziilor de concediere pentru cei 830 de angajaţi ai Bechtel. Va fi un proces eşalonat, treptat, care se va derula pe tot parcursul lunii februarie, astfel ca, la 1 martie, toţi angajaţii să fie plecaţi. Vor rămâne câţiva oameni pentru conservarea lucrărilor de la Suplacu de Barcău şi pentru paza utilajelor de la Camp-ul de la Săvădisla", au spus sindicaliştii de la Bechtel.

Potrivit acestora, întreaga vină pentru concedierea colectivă aparţine Guvernului, "care nu şi-a achitat datoriile către Bechtel pentru lucrările realizate în 2010 şi nu a găsit resurse financiare pentru continuarea lucrărilor, deşi a promis acest lucru".

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că la instituţie s-au primit listele celor care urmează să fie concediaţi, iar procesarea lor va începe de marţi.

"Am primit listele cu persoanele care vor fi concediate de la Bechtel şi vom începe procesarea lor începând de marţi. Nu vor veni toţi odată, ci treptat, până la sfârşitul lunii februarie. Noi suntem pregătiţi să facem faţă situaţiei, mai ales că nu toţi cei peste 800 de angajaţi sunt din judeţul Cluj", a spus Don.

Compania americană Bechtel a notificat, în 19 noiembrie, Sindicatul "Transilvania" asupra intenţiei de concediere colectivă a peste 800 de angajaţi care lucrează la Autostrada Transilvania, din cauza lipsei frontului de lucru şi a neplăţii datoriilor de către statul român pentru lucrările făcute în 2010.

Apoi, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a dispus companiei Bechtel să amâne cu zece zile emiterea deciziilor de concediere colectivă a celor peste 800 de angajaţi de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, aşa cum a solicitat Sindicatul Cartel Alfa Cluj, iar compania a anunţat că va respecta dispoziţia ITM.

Premierul Emil Boc declara, în 4 decembrie 2010, la Consiliul de Coordonare al PDL Cluj, că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua în anul 2011, chiar dacă finanţarea va fi numai de la bugetul de stat, adăugând că se caută surse alternative de finanţare a proiectului.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici