Cluj: Peste o treime din consumatorii de plante etnobotanice în anul 2010 au fost minori

Peste o treime din consumatorii de plante etnobotanice din judeţul Cluj, înregistraţi în anul 2010, au fost minori, fenomenul fiind considerat "alarmant" de către Prefectura Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
7 afișări

Prefectul de Cluj, Florin Stamatian, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul acestei săptămâni va fi elaborat în judeţ un plan de măsuri pentru combaterea comercializării şi consumului de etnobotanice.

"Fenomenul comercializării şi consumului de plante etnobotanice în judeţul Cluj este unul alarmant. În cursul anului trecut au fost înregistrate 139 de persoane care s-au adresat medicilor pentru intoxicaţii cu plante etnobotanice, din care 35 la sută, adică 49, erau minori, sub 18 ani. Am decis să facem un plan, care va fi finalizat până la sfârşitul acestei săptămâni, cu măsuri pentru combaterea comercializării şi consumului de astfel de substanţe", a spus Stamatian.

Potrivit acestuia, unităţile medicale din judeţul Cluj vor primi o listă cu denumirea comercială şi conţinutul anumitor pliculeţe pentru ca medicii să poată recunoaşte ce anume au consumat cei care se prezintă având simptome de intoxicaţii cu etnobotanice.

De asemenea, autorităţile vor lua măsuri de monitorizare a modului de comercializare a substanţelor etnobotanice pe internet sau prin intermediului unor vânzători ambulanţi care vizează unităţile şcolare.

"Trebuie să ajungem la sursa de aprovizionare a celui care vinde pe internet, ca să putem stopa sursa. La Cluj se vindeau astfel de plante provenind din Iaşi, Galaţi, Bacău şi Vâlcea. Ar trebui, de asemenea, o autorizaţie de import al acestor substanţe halucinogene, pentru a vedea exact ce conţin", a afirmat Stamatian.

Florin Stamatian a precizat că situaţia în judeţ nu este, pe de altă parte, foarte gravă, deoarece nu este niciun magazin deschis care să comercializeze astfel de plante, toate fiind închise în urma unor acţiuni ale autorităţilor.

"Sunt procese pe rol şi urmează să vedem dacă vor fi sau nu redeschise aceste magazine. O problemă este lipsa unei legislaţii de interzicere a comercializării acestor plante, astfel că ne este mai greu să acţionăm", a subliniat Stamatian.

În judeţul Cluj au fost înregistrate, anul trecut, şi 200 de dosare penale în cazul unor persoane care au comercializat plante etnobotanice.

Florin Stamatian a avut, luni, o întâlnire cu şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) Cluj, Horea Oltean.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Un grup de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale a depus, lunea trecută, la Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Prefecţii vor fi obligaţi să coordoneze echipe mixte de control care să acţioneze în spaţiile în care sunt produse, comercializate şi consumate produse etnobotanice, precum şi să raporteze lunar la Ministerul Administraţiei şi Internelor operaţiunile desfăşurate, a declarat premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici