Cluj: Preotul acuzat că a dispărut cu banii luaţi pe un teren susţine că vânzarea a fost legală

Preotul romano-catolic din comuna clujeană Floreşti, Karazson Tibor, acuzat de enoriaşi că a vândut un teren al bisericii şi a dispărut cu banii, susţine că vânzarea a fost legală, iar el este acasă, lipsind doar în ultima săptămână pentru că a fost în Ungaria să îşi viziteze mama.

Urmărește
11 afișări

Preotul Karazson Tibor a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că a vândut doar două hectare de teren, nu trei, cum susţin enoriaşii, şi avea împuternicire pentru tranzacţie din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

"Nu am dispărut nicăieri, sunt acasă. Am lipsit o săptămână, am fost în Ungaria, să îmi vizitez mama. Eu am vândut două hectare de teren cu împuternicirea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, la un preţ de 20-25 de euro pe hectar. Toată tranzacţia a fost legală. Banii sunt într-un cont al Parohiei Floreşti, două milioane de lei. Eu am efectuat vânzarea, pentru că sunt singurul împuternicit în acest sens", a spus preotul.

El a precizat că de la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a primit împuternicire să vândă tot terenul bisericii, de 4,4 hectare, dar nu a reuşit să vândă decât două hectare.

"Cei de la Arhiepiscopie mi-au spus să stau liniştit, că totul e în regulă. Înainte de vânzare am vorbit cu cei din Consiliul Parohial Floreşti şi toţi au fost de acord să vindem între un hectar şi două hectare. Nu ştiu acum de ce mă acuză", a spus Karazson.

Preotul romano-catolic a menţionat că ar putea avea în zilele următoare o întâlnire cu membrii Consiliului Parohial pentru a lămuri situaţia.

Enoriaşii din comuna Floreşti l-au acuzat pe preot că a subevaluat terenul şi l-a vândut la un preţ de 20-25 de euro pe metru pătrat, în timp ce valoarea reală este de 50 de euro pe metru pătrat.

"Preotul Karazson Tibor a vândut, în luna februarie, trei hectare de teren al bisericii cu 20-25 de euro pe metru pătrat, faţă de 50 de euro cât e valoarea reală a terenului. E un preţ subevaluat. Trebuia să vândă doar un hectar. L-am căutat să dea socoteală, dar nu îl mai găsim de două săptămâni. Trebuia să facă şedinţă a Consiliului Parohial şi să ne explice cum a vândut terenul. Terenul l-a vândut cu 500.000 de euro, dar nu ştim unde sunt banii. L-am reclamat la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia şi îl vom da în judecată ca să oprim tranzacţia", declara unul dintre membrii parohiei romano-catolice din Floreşti, Szekely Istvan.

Potrivit acestuia, preotul ar fi vândut terenul în numele Consiliului Parohial, "dar niciun membru al acestui consiliu nu a semnat pe vreun act de vânzare".

"Trebuie găsit preotul şi tras la răspundere pentru că nu se poate înstrăina ilegal averea bisericii", spunea Szekely.

Reprezentanţii Eparhiei Romano-Catolice Cluj declarau, la rândul lor, că parohia din Floreşti se subordonează Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, care a declanşat o anchetă în acest caz.

"Arhiepiscopia din Alba Iulia a declanşat deja o anchetă în cazul preotului Karazson din Floreşti. Exista un aviz al Arhiepiscopiei pentru vânzarea de teren care aparţine bisericii şi se va verifica în ce măsură a fost respectat acest aviz", preciza un consilier al Eparhiei Romano-Catolice Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici