Cluj: Protestul de la Mociu s-a încheiat, o delegaţie a Primăriei va merge la Ministerul Sănătăţii

Protestul din curtea spitalului din Mociu s-a încheiat, marţi, după aproximativ o oră, o delegaţie a Primăriei din comună urmând să meargă la Ministerul Sănătăţii pentru a cere ca unitatea să nu fie transformată în azil de bătrâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
22 afișări

Primarul comunei, Horvath Marton, a declarat corespondentului MEDIAFAX că o parte din consilierii locali din Mociu au ameninţat că vor demisiona în semn de protest faţă de decizia de transformare a spitalului.

"Protestul s-a încheiat după o oră, iar o delegaţie a Primăriei va merge, joi, la Bucureşti pentru a cere ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, să nu fie transformat spitalul din Mociu în azil de bătrâni. Cred că informaţiile despre situaţia spitalului din Mociu nu au ajuns pe masa ministrului. O parte din consilierii locali au ameninţat că vor demisiona în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii”, a spus Horvath.

Consiliul Local Mociu a fost convocat, marţi, într-o şedinţă de îndată pentru a decide ce măsuri se mai pot lua pentru păstrarea spitalului din comună.

Aproximativ trei sute de persoane au protestat, marţi, în curtea spitalului din localitatea Mociu, judeţul Cluj, faţă de transformarea instituţiei în azil de bătrâni.

Oamenii din comună s-au adunat în curtea spitalului şi au arborat pe clădire bannere cu mesaje precum "Cinci azile pe câmpie, măcar un spital să fie”, "Ce mai aveţi de distrus?”, "22.000 de arondaţi, fără spital - condamnaţi”, "Spitalul Mociu – construit în 1912”. De asemenea, alţi localnici au afişat alte bannere cu inscripţiile "Vrem spital – sănătate” şi "Vrem comasare cu recuperare”.

Primarul comunei Mociu, Horvath Marton, a declarat că desfiinţarea spitalului reprezintă "condamnarea la moarte” a locuitorilor din comuna Mociu şi a comunelor arondate, care vor fi obligaţi să meargă 40 de kilometri până la Cluj-Napoca pentru consultaţii medicale.

Directorul spitalului, Adriana Mustea, a declarat că unitatea deserveşte şapte comune din judeţul Cluj cu o populaţie de peste 22.000 de persoane.

Spitalul din Mociu are 20 de paturi pentru medicină internă şi zece pentru pediatrie, unitatea fiind deservită 22 de angajaţi, din care trei medici, cinci asistente, un chimist, restul fiind personal auxiliar.

Ministerul Sănătăţii a propus ca din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici