Cluj: Romi evacuaţi din zona unde se va ridica sediul Facultăţii de Teologie, la sfinţirea locului

Peste o sută de romi evacuaţi de pe o stradă din Cluj-Napoca şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au fost opriţi, luni, de poliţişti, să participe la sfinţirea locului unde va fi ridicat noul sediu al Facultăţii de Teologie, ei fiind lăsaţi ulterior să asiste la slujbă, separaţi de un cordon de Poliţie.

Urmărește
14 afișări

Peste o sută de romi au mers, luni, pe strada Coastei din Cluj-Napoca, pentru a participa la ceremonia de sfinţire a pietrei de temelie a noului sediu al Facultăţii de Teologie, slujba fiind oficiată de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au adus pancarte pe care scria "Milă?", "Spaţiu de unde am fost alungaţi", "Case pentru romi, nu pentru Dumnezeu", "Primăria a evacuat oameni săraci".

Poliţia a format un cordon, la aproximativ 50 de metri de locul unde era oficiată slujba de sfinţire, şi împiedica accesul acestor persoane.

Romii au spus că au venit să asiste paşnic la slujba de sfinţire şi că nu sunt lăsaţi pentru că sunt "bruneţi".

Unul dintre romii prezenţi la eveniment a spus că Biserica Ortodoxă este o instituţie socială, dar că "aruncă romii la groapa de gunoi".

La rândul său, Adrian Dohotaru, reprezentant al Grupului pentru Acţiune Socială, care a venit împreună cu romii la eveniment, a acuzat Poliţia că interzice oamenilor să participe paşnic la o adunare publică anunţată în presă.

"Am venit să participăm la sfinţire şi suntem opriţi de Poliţie fără niciun argument. Am spus că vom fi paşnici, dar s-a format un cordon de poliţişti şi nu ne dau voie să asistăm la sfinţire. Mă întreb care mai este rolul social al Bisericii Ortodoxe", a afirmat Dohotaru.

Un alt rom a spus că nu sunt lăsaţi să vadă pentru ultima oară locul unde au stat timp de peste 20 de ani.

Reprezentanţii Poliţiei le-au spus romilor că nu îi pot lăsa să participe deoarece nu au autorizaţie pentru a manifesta.

Ulterior, romilor şi reprezentanţilor ONG-urilor li s-a permis să asiste la slujba de sfinţire, dar au fost despărţiti de ceilalţi participanţi de un cordon de poliţişti mascaţi, de la Poliţia Locală.

Romii şi reprezentanţii ONG-urilor au ridicat şi alte pancarte, pe care scria "Teologie socială = furt de la săraci", "Biserică grasă, vreau a doua casă", "Mergeam la şcoală, acum la gunoi".

La ceremonie au participat aproximativ 300 de persoane, între care preoţi, primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi deputatul liberal Horea Uioreanu.

După slujbă, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a spus că nu ştia despre problemele romilor.

"Oraşul nostru merită un asemenea campus. Am văzut că există şi nemulţumiri adiacente, dar noi, când am cerut loc pentru facultate, nu am ştiut nimic despre problemele romilor. Din câte înţeleg protestul este fără obiect, deoarece romii nu ar fi putut construi nimic aici", a afirmat mitropolitul Clujului.

Mitropolitul a precizat că biserica se ocupă de oamenii săraci şi a promis că îi va ajuta pe romii relocaţi.

"Biserica se îngrijeşte de cei săraci, noi vom milita pe lângă autorităţi pentru a solicita soluţii pentru problemele lor. Nu doar România, ci toată Europa trebuie să aibă grijă de romi", a conchis el.

În 10 mai, mai mulţi etnici romi şi reprezentanţi ai unor organizaţii civice au protestat, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, faţă de intenţia de a se da în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Clujului un teren de 5.000 de metri pătraţi pe care romii aveau locuinţe şi de unde au fost evacuaţi.

Protestatarii au reclamat atunci faptul că romii fost mutaţi forţat, în decembrie 2010, de pe strada Coastei şi obligaţi să locuiască în condiţii improprii, la rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, iar Primăria vrea să dea terenul Arhiepiscopiei Clujului.

Prezent la şedinţă, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, declara că Mitropolia a cerut terenul de pe strada Coastei deoarece are nevoie de el pentru construirea unor unităţi de învăţământ.

"Cele două şcoli teologice ale noastre funcţionează într-un spaţiu mic. Ar fi nevoie de o construcţie pentru Facultatea de Teologie şi alte spaţii de învăţământ şi de cazare, inclusiv o capelă", spunea IPS Andrei.

Ulterior, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a terenului de 5.000 de metri pătraţi, situat pe strada Coastei din municipiu, în vederea construirii unui complex bisericesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici