Cluj: Spitalul din Mociu s-a închis, pacienţii fiind externaţi treptat în cursul săptămânii

Spitalul din comuna clujeană Mociu, care se află pe lista celor 67 de unităţi medicale propuse pentru reprofilare, s-a închis, vineri, pacienţii fiind externaţi treptat încă de la începutul săptămânii, astfel încât au rămas doar paznicii clădirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
74 afișări

Directorul Spitalului din Mociu, Adriana Mustea, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că angajaţii se vor prezenta, începând de luni, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a primi repartiţii la alte unităţi medicale.

"Spitalul din Mociu s-a închis. Figurează pe lista hotărârii de Guvern cu cele 67 de spitale care se reprofilează, dar nu ştim ce va urma. În ultima săptămână nu am mai făcut internări. Toţi pacienţii au fost externaţi treptat, încă de la începutul săptămânii, iar clădirea e păzită, se asigură paza patrimoniului. De luni începând, angajaţii ne vom prezenta la DSP Cluj să primim repartiţii la alte unităţi medicale", a spus Mustea.

Ea a precizat că, în cursul lunii martie, la Spitalul din Mociu au fost internate peste 90 de persoane.

Unitatea avea 30 de paturi, din care 20 pentru adulţi şi zece pentru copii, şi un număr de 22 de angajaţi - trei medici, cinci asistente, iar restul personal auxiliar.

Primarul Horvath Marton a declarat corespondentului MEDIAFAX că autorităţile locale vor căuta o soluţie pentru ca spitalul să funcţioneze, fiind exclusă varianta transformării în azil de bătrâni.

"Vom căuta o soluţie pentru ca spitalul să funcţioneze mai departe, sub o formă sau alta. Ne vom întâlni în Consiliul Local, să căutăm o alternativă. Nu vrem nicicum azil, ci spital, pentru că de spital avem nevoie", a spus Horvath.

Primarul Horvath Marton a precizat că nu îşi va mai depune demisia din funcţie, deşi rezultatul privind situaţia spitalului nu îl mulţumeşte, pentru că are mai multe proiecte în derulare la nivelul comunei, pe care doreşte să le finalizeze.

"Am decis să nu mai demisionez, pentru că am proiecte în derulare, inclusiv cu fonduri europene, şi vreau să le finalizez. Dacă aş demisiona, nu ar fi bine pentru comună", a spus Horvath Marton.

El a precizat că nu se poate pronunţa ce vor face viceprimarul şi cei şapte consilieri cu demisiile scrise.

La rândul său, consilierul local din Mociu Valer Sălăgean (PNL) a declarat că decizia Guvernului nu a fost cea aşteptată de comunitate.

"Ne vom întâlni, cel mai probabil săptămâna viitoare, într-o şedinţă de Consiliu Local, să analizăm situaţia. Decizia Guvernului nu este cea aşteptată de comunitatea din Mociu. Oamenii sunt dezamăgiţi şi aşteaptă cu sufletul la gură o rezolvare. Nu vor azil de bătrâni, ci spital în continuare. Vom vedea sub ce formă va fi, poate un parteneriat public-privat", a spus Sălăgean.

În ceea ce priveşte asigurările date de ministrul Sănătăţii,că la Mociu va funcţiona timp de trei luni un serviciu de ambulanţă care va oferi servicii medicale localnicilor, consilierul local a spus că în cadrul spitalului funcţiona un centru de permanenţă, dotat cu o ambulanţă.

"Nu ştiu ce se va întâmpla. Noi aveam de ani buni un astfel de serviciu, cu ambulanţă şi medic. Odată cu închiderea spitalului, acest centru a rămas fără utilităţi", a spus Valer Sălăgean.

Peste 300 de persoane au protestat, în urmă cu o săptămână, în curtea Spitalului din Mociu, faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de transformare a spitalului în azil de bătrâni.

Primarul, viceprimarul şi şapte consilieri locali din comună şi-au scris demisiile din funcţie, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii, dar apoi au amânat intrarea acestora în vigoare, primarul susţinând că, în urma unor discuţii cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu vicepremierul Marko Bela, a primit promisiuni că situaţia spitalului din localitate, propus pentru transformare în azil de bătrâni, "se va reglementa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici