Cluj: Un robot umanoid, Nao, va fi folosit în cazul copiilor care suferă de autism

Un robot umanoid, numit Nao, va fi folosit, în luna mai, pentru copiii care suferă de autism, în cadrul unui proiect derulat de Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Centrul de Autism Transilvania.

Urmărește
61 afișări

Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a UBB Cluj-Napoc, Daniel David, a declarat, marţi, presei, că robotul Nao va fi adus din Franţa şi va fi folosit în cadrul aceluiaşi proiect în care a fost folosit, anul trecut, robotul Probo, dar pe o altă componentă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nao este un robot de formă umanoidă, care va fi adus din Franţa la începutul lunii mai şi va fi folosit în cazul copiilor cu autism. Autismul are trei categorii de probleme majore: de comunicare, de interacţiune socială şi de comportamente repetitive. Robotul anterior, Probo, s-a focalizat pe dezvoltarea comunicării, iar Nao va fi utilizat pentru a investiga componenta de interacţiune socială, pe abilităţile de imitaţie. Ne interesează imitaţia, deoarece copiii care au tulburări de autism au dificultăţi în a imita alte persoane sau a înţelege imitaţia ca proces. Or, imitaţia este una dintre componentele psihologice fundamentale care stă la baza interacţiunii sociale şi a învăţării sociale", a precizat David.

Potrivit acestuia, la Centrul Autism Transilvania vor avea loc o serie de studii clinice experimentale în cadrul cărora robotul Nao va face diferite mişcări şi va exprima diverse emoţii pentru a se vedea în ce măsură copiii autişti înţeleg imitaţiile robotului.

"Robotul va efectua anumite mişcări, iar copilul cu autism îl va imita. Prin exerciţii repetate, vom încerca să îl facem pe copil să priceapă rolul important al imitaţiei, să înceapă şi el să imite diverse comportamente, sperând că vom generaliza nu doar în interacţiunea copil-robot, ci şi pentru mediul social, copil-părinţi", a precizat Daniel David.

David a afirmat că, la finalul studiilor care vor fi realizate cu Nao, se va încerca elaborarea unor protocoale clinice prin care să se dezvolte abilităţile de imitaţie a copiilor cu autism.

"Copilul care suferă de tulburări de autism interacţionează mai uşor cu roboţi, decât cu oameni. Cu robotul Probo, care nu avea formă umanoidă, copiii au interacţionat foarte uşor, iar rezultatele au fost interesante. Nao este undeva între om şi un robot non-uman. Vom vedea dacă rezultatele vor fi similare cu cele din cazul Probo", a spus Daniel David.

Proiectul se va derula pe o perioadă de aproximativ zece zile.

Nao a fost dezvoltat de compania franceză Aldebaran Robotics începând cu anul 2005. Robotul are formă umanoidă, are o înălţime de aproape 60 de centimetri şi cântăreşte 4,3 kilograme.

Celălat robot, Probo, a fost adus, în luna noiembrie 2010, la Cluj-Napoca, de doi ingineri belgieni în cadrul unui proiect dezvoltat de Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" şi de Centrul de Autism "Transilvania".

În cadrul acestui proiect a fost testat clinic, timp de două săptămâni, eficienţa robotului în cazul copiilor cu tulburări de tip autist, pentru ameliorarea stării lor de sănătate.

Probo este un robot "inteligent şi emoţional", care costă câteva mii de euro şi care este capabil să exprime emoţii şi ştie să identifice, în interacţiune cu copiii, emoţiile lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici